Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 -

Μέι για Brexit: Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζιΠολύ δύσκολη ήταν για την Τερέζα Μέι η εβδομάδα που πέρασε, καθώς μετά το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξε η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα παραιτήσεων, σκληρή κριτική και πολιτική αναταραχή.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun on Sunday ωστόσο, αποσπάσματα του οποίου αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέι υποστηρίζει ότι δεν βλέπει καμία άλλη εναλλακτική στη συμφωνία για το Brexit που παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι κάποια σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης της θέλουν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ» τονίζει. «Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός».

Μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα βασικά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου στήριξαν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ, η Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο επικίνδυνη κρίση στην πρωθυπουργία της όταν ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε την Πέμπτη, αντιδρώντας στη συμφωνία. Άλλοι αντάρτες βουλευτές στο κόμμα της μιλούν ανοιχτά για αποπομπή της Μέι και προειδοποιούν ότι η συμφωνία για το Brexit δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι η μεταβατική περίοδος δημιουργεί τον κίνδυνο να συνεχίσει να υπόκειται η Βρετανία στους κανόνες της ΕΕ επ’ αόριστον.

Το Σάββατο, η Άντρεα Λίντσομ, υπουργός υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στη βουλή, δήλωσε στο BBC ότι στηρίζει τη Μέι, αλλά δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη για τη συμφωνία. «Νομίζω ότι συνεχίζει να υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη σαφήνεια σε κάποια από τα μέτρα εντός αυτού (του σχεδίου) και σε αυτό ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω» δήλωσε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε όμως χθες ότι οι Βρετανοί υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit «δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο», εάν πιστεύουν ότι μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Αρκετές βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Λίντσομ σε συνεργασία με τέσσερις άλλους υπουργούς και υπέρμαχους του Brexit – Μάικλ Γκόουβ, Λίαμ Φοξ, Κρις Γκρέιλινγκ και Πένι Μόρντοντ – ασκούν πίεση στη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία.

Η Μόρντοντ, ο Ράαμπ και άλλοι πέντε εξέχοντες Συντηρητικοί – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο (προκάτοχος του Ράαμπ) Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ – «ετοιμάζουν εντατικά» τις εκστρατείες τους για να διεκδικήσουν την ηγεσία, όπως ανέφερε δημοσίευμα στην εφημερίδα Sunday Times.

Πάνω από 200 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν απευθύνει επιστολές στη Μέι ζητώντας της να αποχωρήσει, ενώ χρειάζονταν συνολικά 48 τέτοια αιτήματα για να εκκινήσει μια διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας. Οι Sunday Times ανέφεραν επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στον βρετανικό στρατό να εντείνει τους προληπτικούς σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με την εφημερίδα να επικαλείται πηγή στις ένοπλες δυνάμεις.