Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεγαλώνει ο εφιάλτης μετά το σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Ιρανικούς στόχους



H Iσραηλινή τηλεόραση δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να μιλά για τα καταφύγια και να ενημερώνει τους πολίτες που μένουν στα βόρεια της χώρας. Συνολικά 70 καταφύγια έχουν ανοίξει και με την πρώτη προειδοποίηση οι κάτοικοι αναμένεται να σπεύσουν.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έθεσε όλα τα πολιτικά νοσοκομεία σε «Συναγερμό Επιπέδου Γ» που σημαίνει «Κατάσταση Γενικευμένου Πολέμου».

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή πολεμικές προετοιμασίες πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν φαίνεται να μοιάζουν μόνο κινήσεις  πρόληψης εν όψει αντεπίθεσης του Ιράν από τη Συρία.

Οι όροι προετοιμασίας και κινητοποίησης δείχνουν επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

«Το Ισραήλ εργάζεται για να αποτρέψει μια αντεπίθεση αλλά προετοιμάζεται και για την πιθανότητα οι Ιρανοί να «πετύχουν» κτυπώντας μια βάση με πυραύλους. Ειδικά στα βόρεια» ανέφερε το Κανάλι 10.

Ολα ξεκίνησαν όταν τα Ισραηλινά μαχητικά διεισδύσαν τη νύχτα στον συριακό εναέριο χώρο και εκτέλεσαν βολές βλημάτων αέρος-εδάφους. Η επιδρομή αφορούσε την προσβολή φάλαγγας οχημάτων των ιρανικών δυνάμεων, όπως και βάση του συριακού Στρατού, ενώ έχουν αναφερθεί και απώλειες στο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες 3 απο τους 5 πυραύλους που εκτόξευσαν ισραηλινά μαχητικά καταρρίφθηκαν απο την συριακή αεράμυνα.  

 

Πρόκειται αναμφίβολα για προσχεδιασμένη επίθεση του Ισραήλ και για αυτό το λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου είχε προγραμματίσει απο εχθές την περικοπή χρονικά της σημερινής επίσκεψής του στην Κύπρο προκειμένου να βρίσκεται στο Τελ Αβιβ. 

Δόθηκε διαταγή από το Γενικό Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ να ανοίξουν τα καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκονται στις περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Παράληλα έγινε ανάκληση αδειών και ο Ισραηλινός Αρχηγός ΕΔ ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του.

Αντιαεροπορικά συστήματα «Iron Dome» έχουν μεταφερθεί και δίνονται οδηγίες στους πολίτες της χώρας.

«Είμαστε σε ύψιστη ετοιμότητα και οι δυνάμεις μας έχουν αναπτυχθεί. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε ο Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ

«Εντοπίσαμε ιρανικές κινήσεις στην Συρία. Περιμένουμε ιρανική επίθεση είτε από το Ιράν, είτε από τις ομάδες που ελέγχει» αναφέρουν Ισραηλινές πηγές.

Παράλληλα η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Γκολάν λόγω «των πρόσφατων εντάσεων στην περιοχή».

Το διάγγελμα Τραμπ που άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το διάγγελμά του με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ιράν. Το «καθεστώς του Ιράν» όπως το χαρακτήρισε πολλάκις, κάνοντας λόγο συνεχώς για τρομοκρατία και πυρηνική απειλή.

«Kαταστροφική» χαρακτήρισε τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν υποτίθεται πως θα προστάτευε τις ΗΠΑ απο την πυρηνική απειλή, όμως μόνο κινδύνους προκάλεσε. Για την ακρίβεια βοήθηκε το Ιράν να εξαπλώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο», τόνισε.

Για να συνεχίσει: «Αυτή η καταστροιφική συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς πολλά δισ. δολάρια, πολλά από αυτά σε μετρητά. Για μένα είναι ντροπή».

«Έχουμε αποδείξεις πως η ιρανική υπόσχεση ήταν ένα ψέμα», συνέχισε, παραθέτοντας μάλιστα τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: «Τους επόμενους μήνες θα υπογράψω νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οποιοδήποτε έθνος βοηθά το Ιράν, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Δεν θα γίνουμε όμηροι, δεν θα επιτρέψουμε ένα καθεστώς που λέει «θάνατο στην Αμερική» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν κάνω υποσχέσεις τις κρατάω«.

Κάπως έτσι η υφήλιος παίρνει… φωτιά και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρίσκονται ήδη σε αμόκ!

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως είναι πολύ απογοητευμένος για την κίνηση Ν.Τραμπ ενώ Ρώσος Γερουσιαστής τόνισε πως η απόφαση Ν.Τραμπ ωθεί το Ιράν στην δημιουργία της δικιάς του ατομικής βόμβας.