Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μέγα σκάνδαλο στην Τουρκία: Ο γαμπρός του Ερντογάν «εξαφάνισε» 208 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας



Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατηγορείται ότι «εξαέρωσε» σχεδόν όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του, 128 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια μάταιη προσπάθεια υπεράσπισης της αξίας της τουρκικής λίρας.Ωστόσο, εάν τα 128 δισ. λέγεται ότι ρίχτηκαν στο πηγάδι δίχως πάτο της στήριξης της τουρκικής λίρας, το νέο θέμα που έσκασε έχει οσμή σκανδάλου και για την ακρίβεια ληστείας.

Λείπουν 208 τόνοι χρυσού

«Εξαφανίστηκαν» ανεξήγητα 208 τόνοι από τα αποθέματα χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας (TCMB) κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλμπαϊράκ.

Ο πρόεδρος της TCMB, Σαχάπ Καβτζιόγλου, σε πρόσφατη ζωντανή τηλεοπτική εμφάνισή του σε τρία τουρκικά κανάλια δήλωσε ότι, τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, τα οποία φυλάσσονταν στο εξωτερικό για χρόνια, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία κατά την περίοδο του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Υπάρχουν 720 τόνοι αποθεμάτων χρυσού», επέμεινε.

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην τελευταία έκθεσή του αναφορικά με τα αποθέματα χρυσού στο τέλος του τελευταίου τριμήνου, αποκαλύπτει ότι τα επίσημα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από την ποσότητα που ισχυρίστηκε ο Καβτζιόγλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στις 30 Απριλίου 2021, τα αποθέματα χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι 512 τόνοι.

Λείπουν δηλαδή 208 τόνοι κρατικού χρυσού, κάτι που πυροδότησε συζητήσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο, με τα ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μένουν αναπάντητα, μεταδίδει η ιστοσελίδα Ahval.