Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια - Τη βοήθεια του Τραμπ ζήτησε ο κυβερνήτης της πολιτείας (φωτο-βίντεο)



Ισχυροί άνεμοι οδήγησαν σε αναζωπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη βόρεια Καλιφόρνια - Έχει πλέον εξαπλωθεί σε μια έκταση ίση με τα δύο τρίτα της περιφέρειας τους Λος Άντζελες κι έχει προκαλέσει το θάνατο οκτώ ανθρώπων από τον Ιούνιο.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τζέρι Μπράουν τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε βοήθεια από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Πάνω από 14.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τα 17 μέτωπα που μαίνονται στην πολιτεία κι έχουν κατακάψει μέχρι στιγμής περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα και κάπου 2.000 κτίρια. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 16.500 σπίτια εξακολουθούν να απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα, ενώ 40.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι πυροσβέστες δίνουν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα που μαίνονται στις κομητείες Μεντοσίνο, Λέικ και Κολούζα περίπου 145 χλμ βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και μέχρι χθες το βράδυ είχαν τεθεί υπό έλεγχο κατά το ένα τρίτο.

Η παρατεταμένη περίοδος πυρκαγιών «είναι μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να συνηθίσουμε», είπε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Μπράουν κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες περιοχές.

Δήλωσε, πάντως, πεπεισμένος ότι ο Τραμπ -με τον οποίο έχει συγκρουστεί παλαιότερα για το μεταναστευτικό και τη ρύπανση του περιβάλλοντος- θα στείλει βοήθεια, όπως έκανε και πέρυσι.

 

 

Η πυρκαγιά στο Μεντοσίνο θεωρείται πλέον η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνια καθώς καλύπτει μια έκταση που ισούται με το 71% της περιφέρειας του Λος Άντζελες κι έχει αναγκάσει πάνω από 20.000 κατοίκους να φύγουν άρον -άρον από τα σπίτια τους.

Χθες οι Αρχές διέταξαν κι άλλες εκκενώσεις απειλούμενων περιοχών, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα σ’ ένα άλλο μέτωπο, εκείνο του Καρ, περίπου 160 χλμ βορειοανατολικά, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι και καταστράφηκαν πάνω από 1.500 κτίρια.

Δυσοίωνες είναι εν τω μεταξύ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων καθώς αναμένεται παράταση των υψηλών θερμοκρασιών, της σχετικά χαμηλής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων.