Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μαχσά Αμινί: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου της



Το φως της δημοσιότητας είδε η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία του θανάτου της 22χρονης, Μαχσά Αμινί από το Ιράν.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος της Μαχσά Αμινί επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία.
Πιο συγκεκριμένα, στην ιατροδικαστική έκθεση που κυκλοφόρησαν οι Ιρανοί, αναφέρεται πως η Αμινί πέθανε «λόγω εγκεφαλικής υποξίας, αιφνίδιας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, μειωμένης αρτηριακής πίεσης απώλειας συνείδησης και ανεπαρκούς οξυγόνου στον εγκέφαλο».

H άτυχη κοπέλα που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Τρεις μέρες αφότου έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της, στις 16 Σεπτεμβρίου, «έφυγε» από τη ζωή. 

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κατέρρευσε.

Αντιφρονούντες και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς.

 Ένας από τους ξαδέλφους της που ζουν στο Ιράκ δήλωσε στο AFP ότι πέθανε από «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως

Η πόλη του Παρισιού σκοπεύει να απονείμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στην Μαχσά Αμινί, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.
Η Ινταλγκό δήλωσε ότι ο τίτλος αυτός απονέμεται για να τιμήσει αυτούς που «μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους. Ο θαυμασμός μας γι' αυτές τις γυναίκες είναι απεριόριστος, το Παρίσι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό εκείνων που μάχονται για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους».