Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαδρίτη : Διαδήλωση υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία



Μόλις μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας, χιλιάδες  διαδήλωσαν στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της στην Ισπανία.

«Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν. 

«Όσα διαδραματίστηκαν στην Καταλονία αποτελούν ντροπή» είπε ο Κάρλος Φερνάντεθ, μηχανικός ηλικίας 41 ετών, που συμμετείχε μαζί με άλλους συμπολίτες του στην κινητοποίηση στην πλατεία Χριστόφορου Κολόμβου. «Και όσα συνέβησαν μετά είναι επίσης ντροπή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προκήρυξη εκλογών την 21η Δεκεμβρίου από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Για τον Φερνάντεθ, «Τίποτα δεν θα αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες», λέει ο Ισπανός πολίτης, «και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένει ζωντανός».

Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν τόσο μαζική όσο στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, «διότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η χθεσινή απόφαση διευθέτησε τα πάντα», όπως εκτίμησε ο Κάρλος Φερνάντεθ.

Η «Καταλονία δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη και δεν θα γίνει ποτέ» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Κασάδο, βουλευτής  του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος  και παρών στη διαδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι η «δημοκρατία αποκαταστάθηκε» μέσω της εφαρμογής του Συντάγματος.

Την Παρασκευή η γενική εισαγγελία γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κινήσει νομικές διαδικασίες και θα ασκήσει δίωξη για «εξέγερση» σε βάρος του Κάρλος Πουτζντεμόν.

«Η Ισπανία δεν παραδίνεται» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό το οποίο κρατούσαν τα μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, της Hogar Social.