Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διπλή επίθεση στο Λονδίνο με φορτηγό και μαχαίρια - 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες



Ο τρόμος ρίχνει ξανά βαριά τη σκιά του πάνω από το Λονδίνο, με τη βρετανική πρωτεύουσα να δέχεται μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως επιβεβαιώνει και η αστυνομία.

Ενα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στην Γέφυρα του Λονδίνου και κτύπησε τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον έξι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος στην Γέφυρα «χωρίς να κινούνται», ενώ εν συνεχεία κάποιοι ή κάποιος κατέβηκαν από το φορτηγάκι και τους μαχαίρωναν φωνάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ"!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι - αν και βρετανικά μέσα μιλούσαν νωρίτερα  για επτά θύματα - ενώ τουλάχιστον άλλοι 30 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες. Όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της μητροπολιτικής αστυνομίας  οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οχτώ λεπτά μετά την πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι αρχές προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένας τροχονόμος, που είχε βρεθεί στη Γέφυρα του Λονδίνου μετά την ενημέρωση για την επίθεση με το βαν. Τα τραύματα του είναι σοβαρά αλλά δεν απειλούν τη ζωή του όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

 

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

 

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου, όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς παρασύροντας τουλάχιστον 15- 20 ανθρώπους.

Η δεύτερη έγινε στην κοντινή λαϊκή αγορά του Μπόροου όταν τουλάχιστον τρεις μασκοφόροι με μαχαίρια επιτέθηκαν και χτύπησαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές.

Αν και αρχικά η αστυνομία ανέφερε πως υπήρχε και τρίτη επίθεση στην περιοχή Βοξχολ, δεν συνδέονται τα περιστατικά.

 

Έκκληση των αρχών 

Η αστυνομία του Λονδίνου καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν, με το σύνθημα: «Τρέξε, κρύψου, πέστο»: Να απομακρυνθούν δηλαδή από τις επίμαχες περιοχές, να κρυφτούν για να αποφύγουν επίθεση και να καλέσουν τις Αρχές.

 

Τι δήλωσε η Μέι για τα γεγονότα

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία έκανε λόγο για «πιθανή πράξη τρομοκρατίας», θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του συμβουλίου Cobra το πρωί, μετέδωσαν η εφημερίδα Telegraph και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά από τρία συμβάντα στο Λονδίνο που η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι αποτελούσαν συντονισμένες επιθέσεις τρομοκρατών.

Στις συνεδριάσεις αυτές λαμβάνουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το χρονικό

Βαν έπεσε πάνω σε πεζούς London Bridge στο Λονδίνο λίγο μετά τις 22:30 ώρα Λονδίνου (00:30 Ελλάδας) και ενώ στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι. Ανέπτυξε ταχύτητα, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph την ίδια στιγμή τρεις άνδρες μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους!

 

Ένα λευκό βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στο κεντρικό Λονδίνο και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 τραυματίες.

 

Στο σημείο, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, έχουν σπεύσει πάνοπλοι αστυνομικοί, ενώ η γέφυρα έχει αποκλειστεί.

 

 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 περίπου πεζούς που παρασύρθηκαν. 
Η Χόλι Τζόουνς, ρεπόρτερ του BBC που βρισκόταν στη γέφυρα του Λονδίνου την ώρα του περιστατικού, δήλωσε ότι το λευκό βαν οδηγούσε ένας άνδρας και το αυτοκίνητο είχε ταχύτητα 50 μιλίων όταν έπεσε πάνω στους πεζούς.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες γιατί έχουν τραυματιστεί, αφού το αυτοκίνητο "καβάλησε" το πεζοδρόμιο και τους χτύπησε. Σύμφωνα με τη Τζόουνς, το αυτοκίνητο κινούνταν με κατεύθυνση από το κέντρο του Λονδίνου προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Δήλωσε επίσης ότι είδε αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν άνδρα, ο οποίος δεν φορούσε πουκάμισο την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μαχαιρωθεί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα κατά τα φαινόμενα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς.

 

Συγκλονίζει βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν σε μπαρ, μετά την επίθεση με βαν στην καρδιά του Λονδίνου

"Πέστε όλοι κάτω, όλοι κάτω" φωνάζουν οι αστυνομικοί στους θαμώνες που είναι πανικόβλητοι... Πριν λίγα λεπτά έπιναν χαλαροί το ποτό τους και διασκέδαζαν και ξαφνικά βρίσκονται να κρύβονται κάτω από έπιπλα και να προσεύχονται να μην πάθουν κακό.

 

Ένα βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα με αστυνομικούς να έχουν παρατεταγμένα τα όπλα τους σε έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ακολούθησε σύλληψη.

 

Xάος επικρατεί στο Λονδίνο μετά το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα.

 

Στη δημοσιότητα ήρθαν φωτογραφίες από την πρώτη σύλληψη στο Λονδίνο μετά από το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα. Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία αναζητά 3 δράστες.

 

Απίστευτες είναι οι εικόνες με τους Λονδρέζους να αποχωρούν από τα κέντρα διασκέδασης

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που αντέδρασαν στην είδηση για το νέο χτύπημα στο Λονδίνο αναρτώντας στο Twitter τη φράση «φόβοι για νέα τρομοκρατική επίθεση καθώς βαν παρέσυρε τουλάχιστον 20 ανθρώπους στη γέφυρα του Λονδίνου».

«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, σε εγρήγορση και σκληροί. Πρέπει τα δικαστήρια να μας δώσουν πίσω τα δικαιώματά μας. Χρειαζόμαστε το διάταγμα ως ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε την πρώτη παρέμβασή του για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο γράφοντας: Ό,τι χρειαστεί να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία θα είναι εκεί. Είμαστε στο πλευρό σας. Ο Θεός μαζί σας.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώνεται για το γεγονός από την ομάδα εθνικής ασφαλείας.

 

Δύο άνθρωποι που μοιάζουν με δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, βρίσκονται στο έδαφος μετά από πυρά της αστυνομίας.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία οι δύο άνδρες είναι ζωσμένοι με μεταλλικά κουτιά χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να γνωρίζει τι περιέχουν αυτά τα κουτιά.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δράστες της επίθεσης φώναξαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ» πριν να επιτεθούν με μαχαίρι κατά ανυποψίαστων περαστικών.

Παράλληλα τη «χαρά» τους για την επίθεση στο Λονδίνο εκφράζουν στα social media υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.