Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λονδίνο: Μητέρα έριξε το παιδί της από το παράθυρο για να σωθεί απο την πυρκαγιά (φώτο)



Δημοσιογράφος του BBC εντόπισε στον περιβάλλοντα χώρο του Grenfell Tower μια κόλλα χαρτί, στην οποία ήταν γραμμένη μια παιδική έκθεση. Το κομμάτι χαρτί που είχε μισοκαεί από τη φωτιά προκάλεσε ρίγη και αποτροπιασμό στους εκατοντάδες ενοίκων που διέμεναν στο 24όροφο κτίριο.

 
Άλλη μαρτυρία που μεταφέρει ο Guardian, αναφέρει πως μητέρα φώναξε στους συγκεντρωμένους κάτω από το φλεγόμενο κτίριο πως επρόκειτο να ρίξει το μωρό της από το παράθυρο προκειμένου να το σώσει, ζητώντας από εκείνους να επιχειρήσουν να το κρατήσουν. "Κάποιος το έκανε, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να πιάσει το παιδί" αναφέρει η μάρτυρας και προσθέτει. "Όσο κοιτούσα πιο πάνω, από όροφο σε όροφο, τόσο περισσότερα άτομα έβλεπα. Προσπαθούσαμε να τους καθησυχάσουμε, αλλά είχαν προφανώς ζωγραφισμένο το θάνατο στο πρόσωπό τους" εξήγησε η αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: "Άκουγε κανείς κυρίως παιδικές φωνές - με τις ιδιαίτερα λεπτές τους φωνές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου για πολύ καιρό". Όσο κοιτούσα πιο πάνω, από όροφο σε όροφο, τόσο περισσότερα άτομα έβλεπα"Η φωτιά ανέβαινε προς το πάνω μέρος του κτιρίου" σημειώνει γυναίκα που είχε την τύχη να λείπει την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. "Αν βρισκόταν κανείς έξω από το κτίριο γύρω στη 1.30 το πρωί θα έβλεπε την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς" σημείωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.Μπορούσε κανείς να δει παιδιά να κρέμονται έξω από παράθυρα "Άκουσα κραυγές και φωνές και κοίταξα έξω από το παράθυρό μου" ανέφερε άνδρας που μένει στη γειτονιά. "Μπορούσε κανείς να δει παιδιά να κρέμονται έξω από παράθυρα. Μπορούσες να ακούσεις παιδικές φωνές να φωνάζουν 'μαμά' και 'μπαμπά'. Η αστυνομία μας προειδοποιούσε για ενδεχόμενη κατάρρευση". 


Ο Φράνσις αγωνιά για την αδερφή του και το δίχρονο γιο της, που διαμένουν στον 14ο όροφο. Όπως λέει μίλησε μαζί της τα ξημερώματα, όταν έλαβε κλήση για τη φωτιά. Οι πυροσβέστες της συνιστούσαν να παραμείνει εντός του διαμερίσματος, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς αυτό είχε πάρει φωτιά. Μεταφέρθηκε με το γιο της στο διπλανό διαμέρισμα. "Τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα. Συζητούσα μαζί της ως τις 4 το ξημέρωμα, όταν ο γιος της κατέρρευσε από τον έντονο καπνό. Της συνέστησα να του κάνει τεχνητή αναπνοή" ανέφερε έντρομος ο άνδρας. 


 Λίγο αργότερα στα social media κυκλοφόρησε φωτογραφία που έδειχνε αστυνομικούς να διασώζουν άνδρα κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες του κτιρίου.