Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λευκορωσία: Νέες συλλήψεις στις κινητοποιήσεις κατά Λουκασένκο..



Εκατοντάδες γυναίκες, φωνάζοντας «ντροπή», έδωσαν το «παρών» σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων που οργανώνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο «έκλεψε» τις εκλογές του Αυγούστου, προκειμένου να εκτίσει μια έκτη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Καθώς το πλήθος των συμμετεχόντων συγκεντρωνόταν στο Μινσκ, τα βαν της αστυνομίας είχαν πάρει ήδη τη θέση τους στους δρόμους.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανέφερε πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν διακρίνονται γυναίκες που τις τραβούν από τα χέρια και τα πόδια για να τις οδηγήσουν στα αστυνομικά βαν.

 Διαδηλώσεις οργανώνονται σχεδόν καθημερινά στη Λευκορωσία μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου, την οποία ο Λουκασένκο υποστηρίζει ότι κέρδισε με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων, έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν πολλές δυτικές δυνάμεις και οι διαδηλωτές.

Το ήδη τεταμένο κλίμα επιδεινώθηκε αφότου ο Λουκασένκο ορκίστηκε σε μια απρόσμενη τελετή ορκωμοσίας αυτήν την εβδομάδα, μια κίνηση που εξόργισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι κινητοποιήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι μια εορταστική γενική πρόβα για μια αρμόζουσα ορκωμοσία από τον λαό. «Αφήστε μας να σας δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός πρόεδρος» επισημαίνουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa-Reuters