Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λαγκάρντ: Χρειάζεται παγκόσμια δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση



Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στην Άγκυρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η διάσκεψη των G20 έλαβε τόπο σε μια περίοδο που επανήλθε η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω αυξανόμενης μεταβλητότητας στις αγορές, πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, υποτίμησης των νομισμάτων κάποιων χωρών και τη μεταβολή στην ανάπτυξη της Κίνας. Υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στις προβλέψεις, ιδιαίτερα σε αυτά των αναδυόμενων αγορών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι προτεραιότητες έχουν γίνει πιο επιτακτικές, από την τελευταία συνάντηση μας τον περασμένο Απρίλιο. 

»Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη παραμένει ισχνή και άνιση. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, η πρόβλεψη για εφέτος και του χρόνου είναι μέτρια. Για τις αναδυόμενες αγορές, οι προοπτικές τους εξασθένησαν το 2015 συγκριτικά με πέρσι, παρότι έχει προβλεφτεί μια σχετική ανάκαμψη για του χρόνου. Πάντως τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

»Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις προκλήσεις, που θα περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες, δημοσιονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην αύξηση της παραγωγής και στην παραγωγικότητα.

»Είναι επίσης κρίσιμο οι G20 να αυξήσουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια και αποτελεσματική εφαρμογή των στρατηγικών ανάπτυξης. Για το αν μείνουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις που λάβαμε στο Μπρίσμπεϊν, θα απαιτηθεί να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμογή, από τώρα ως την επόμενη διάσκεψη των G20 τον Νοέμβριο. Μαζί με τον ΟΟΣΑ, θα παρουσιάσουμε τις εκτιμήσεις μας για την πρόοδο που θα επιτευχθεί, εν όψει του στόχου μας για μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% ως το 2018.

»Επίσης, καλωσορίζω τη δέσμευση των G20 για τη λήψη μέτρων μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης, καθώς και αυτών που θα δημιουργούν ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επιδιώκουν να πετύχουν τους στόχους τους για αειφόρο ανάπτυξη. Καλώ τα μέλη των G20 να υποστηρίξουν ενεργά τα θετικά αποτελέσματα της συνδιάσκεψης της Αντίς Αμπέμπα για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FFD), καθώς και την ατζέντα για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αποτελέσει θέμα περαιτέρω συζήτησης για τους παγκόσμιους ηγέτες, στο Παρίσι, αργότερα εντός του έτους. Επίσης, από καρδιάς καλωσορίζω την απόφαση της τουρκικής προεδρίας των G20 να θεσπίσει της Women 20 (W20)- που στοχεύει να μειώσει το παγκόσμιο χάσμα ανάμεσα στα φύλα- και περιμένω με ανυπομονησία να παραβρεθώ στην εναρκτήρια σύνοδο τους, του χρόνου εδώ στην Άγκυρα».