Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Χαμηλώνει τις προσδοκίες η Αθήνα περιμένοντας την Τουρκία



Με τη στάση της Άγκυρας να μην έχει διευκρινιστεί ως προς τις συγκεκριμένες επιδιώξεις της στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, Αθήνα και Λευκωσία επιλέγουν να κινηθούν με επιφυλάξεις και χαμήλωμα των προσδοκιών, ώστε να «καεί» μία ακόμη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Σημείωσε ακόμη ότι «εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία».

Από την πλευρά του ο κ. 'Αιντε επισήμανε ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί λύση στην παρούσα φάση αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον- σε τρεις, έξι μήνες, ένα έτος ή πέντε χρόνια.

Οι προετοιμασίες για την πολυμερή της Γενεύης συνεχίζονται εντατικά, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι πάντα πώς θα κινηθεί η Τουρκία και εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνδράμει στην αναζήτηση μίας λύσης. Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι «δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα» και διευκρίνιζε ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση».

Από την κυβέρνηση δεν εκφράζεται ουσιαστικά καμία εκτίμηση για το εάν τελικά θα υπάρξει ή όχι συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν έχουν αποσαφανιστεί οι προθέσεις της Άγκυρας, ούτε έχει σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη πρόοδος προς την προετοιμασία μίας τέτοιας συνάντησης.  

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις κινήσεις του πρωθυπουργού στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτεί τον Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.