Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 -
Rain showers

17 °C

Σήμερα, 13. Ιουνίου 2021

Κρυμμένος «θησαυρός» σε τρούλο εκκλησίαςΟ σταυρός πάνω από τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας, τον υπέροχο καθεδρικό ναό του Έστεργκομ, κρύβει μια κάψουλα 176 ετών που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

Το σφραγισμένο χάλκινο μεταλλικό κουτί βρισκόταν μέσα στον σταυρό στον θόλο των 100 μέτρων, τον υψηλότερο στην Ουγγαρία, ο οποίος επέζησε από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


REUTERS/BERNADETT SZABO

Το δοχείο είχε υποστεί σοβαρή ζημιά από το θραύσμα, αλλά όταν το άνοιξαν, οι ιστορικοί ανακάλυψαν έγγραφα σε σχεδόν τέλεια κατάσταση που σχετίζονται με την κατασκευή του καθεδρικού ναού.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

Ο Τσάμπα Τορόκ, διευθυντής του Οικονομικών του Καθεδρικού Ναού, δήλωσε ότι τα έγγραφα έδωσαν μια σπάνια ματιά στην εποχή που χτίστηκε η εκκλησία από το 1822 και μετά.

Η κυλινδρική κάψουλα τοποθετήθηκε στον σταυρό το 1845 από τον Αρχιεπίσκοπο Τζόζεφ Κοπάστι και τον αρχιτέκτονα Τζόζεφ Χιλντ, ο οποίος ανέλαβε μετά τη δολοφονία του προκατόχου του.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν βρήκαν τα έγγραφα: Ένα που απεικονίζει ορόσημα στην κατασκευή και ένα βιβλίο που περιέχει ονόματα κληρικών και ενοριών.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

«Δυστυχώς, δεν βρήκαμε νομίσματα από την περίοδο στην κάψουλα, οπότε δεν υπήρχε τίποτα για να πληρώσουμε για την ανακαίνιση», πρόσθεσε, χαμογελώντας ο Τορόκ.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

Ο καθολικός καθεδρικός ναός χτίστηκε στο Καστλ Χιλ, όπου ιδρύθηκε για πρώτη φορά η εκκλησία πριν από 1.000 χρόνια. Ο σιδερένιος τρούλος χτίστηκε στη Βιέννη και μεταφέρθηκε σε τμήματα με φορτηγίδες μέσω του Δούναβη.


REUTERS/BERNADETT SZABO
 

Για τον καθαγιασμό το 1856, ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Φραντς Λιστ συνέθεσε μια λειτουργία. Όμως ο καθεδρικός ναός δεν είχε ακόμη τελειώσει, με την κεντρική στοά και το εσωτερικό να ολοκληρώνεται αργότερα τον 19ο αιώνα.

Μια νέα κάψουλα χρόνου μπορεί να τοποθετηθεί στο σταυρό για τις μελλοντικές γενιές. Αλλά το κάλυμμα του χαλκού θα σφραγιστεί στις 30 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, είπε ο Tορόκ.