Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κριστίνα Κoχ: Η πρώτη γυναίκα που θα περάσει 328 ημέρες στο διάστημα ΒΙΝΤΕΟ



Η ΝΑSΑ έχει στο δυναμικό της πολύ λιγότερες γυναίκες από άντρες αστροναύτες. Μια από αυτές τις λίγες γυναίκες-αστροναύτες, η Κριστίνα Κοχ ετοιμάζεται να περάσει 328 ημέρες στο διάστημα, όπου θα παραμείνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2020.

Οι περισσότερες αποστολές της ΝΑΣΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαρκούν για έξι μήνες, αλλά η Κοχ πρόκειται να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο σκάφος του διαστημικού οχήματος. Η Κοχ είναι ήδη εκεί από τον Μάρτιο και όταν επιστρέψει θα έχει κάνει τη μακρύτερη ενιαία διαστημική πτήση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ από μια γυναίκα.

 Η πρώην αστροναύτης της NASA Peggy Whitson είναι η σημερινή κάτοχος του τίτλου αφού πέρασε 288 ημέρες στο διάστημα μεταξύ 2016 και 2017. Στον κόσμο των ανδρών αστροναυτών ο Σκοτ Κέλι έκανε 340 ημέρες σε τροχιά, ενώ ο Ρώσος κοσμοναύτης Valeri Polyakov, έκανε 437 ημέρες το 1994 και το 1995, κατέχοντας το ρεκόρ όλων των εποχών.
 Το πλήρωμα αυτή τη φορά που θα ταξίδευε στο διάστημα θα ήταν αμιγώς γυναικείο όπως φιλοδοξούσε να κάνει η ΝΑΣΑ. Αλλά η στολή της δεύτερης γυναίκας της αποστολής δεν της ταίριαζε τελικά καλά με αποτέλεσμα να μείνει πίσω και να μην πάρει μέρος στην αποστολή – ορόσημο.
 Το πρόγραμμα αποστολών της NASA αποκάλυψε ότι άλλη μια γυναίκα η Jessica Meir πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη διαστημική πτήση τον Σεπτέμβριο και θα επιστρέψει στη Γη την άνοιξη του 2020. Αυτές οι αποστολές βοηθούν πολύ τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται για τόσο χρόνο στο διάστημα. Ο παρατεταμένος χρόνος σε τροχιά μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη λειτουργία του εντέρου, μέχρι τη γονιδιακή έκφραση και τη γνώση.