Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα πάει στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο



Αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Παρασκευής (17.01.2020) και ενώ όλοι γνώριζαν ότι τη Ρωσία στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εκπροσωπήσει ο Σεργκέι Λαβρόφ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι παρών στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γερμανία!

Στο Βερολίνο, την προσεχή Κυριακή 19 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχουν, σύμφωνα τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά οι: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αφρικανική Ένωση και Αραβικός Σύνδεσμος.

Η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η μη πρόσκληση της Ελλάδας σε μια διάσκεψη που θα συμμετάσχει το… Κονγκό, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Αθήνα και τέθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία επιμένει πως δεν είναι δικό της θέμα το ποιος θα προσκληθεί, αφού η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα Bild υποστήριξε πως ήταν ο Ερντογάν που πίεσε τη Μέρκελ να μην προσκληθεί η Ελλάδα, κάτι που όμως διαψεύστηκε από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Λαβρόφ: Όλα έτοιμα για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη
«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα… Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε, νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων, ενώ δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για τη Λιβύη, παρά την τήρηση της εκεχειρίας από τις 12 Ιανουαρίου, που πέτυχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στη σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπόλεμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε πως παραμένει «τεταμένη». «Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου, …οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που θα βρίσκεται την Κυριακή στο Βερολίνο.