Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κούβα- Κορωνοϊός: θα επιδιώξει την έγκριση από τον ΠOY των τριών εμβολίων της



Η Κούβα θα επιδιώξει την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των τριών εμβολίων της κατά της COVID-19, σύμφωνα με την κρατική επιχείρηση που τα παράγει, παρότι αρχίζει να χορηγεί μαζικά εμβόλια σε νήπια.

Ο Ρολάντο Πέρες Ροντρίγκες, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της BioCubaFarma, έκανε την ανακοίνωση στη διάρκεια μια συζήτησης που μεταδόθηκε χθες, Τρίτη το βράδυ από κρατικά μέσα ενημέρωσης για μια εμβολιαστική εκστρατεία η οποία έχει στόχο την ανοσοποίηση άνω του 90% του πληθυσμού μέχρι τον Νοέμβριο.

«Έγιναν ήδη κάποιες συζητήσεις στην Αβάνα και στο γραφείο στη Γενεύη», είπε ο Πέρες. «Τώρα αρχίζει μια διαδικασία και συζήτηση προκειμένου να αξιολογηθεί η τεκμηρίωση που παραδόθηκε».

Το υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση νησί της Καραϊβικής εμβολιάζει τον πληθυσμό του με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στον κόσμο με τα τοπικά παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-2 και Soberana Plus, τα οποία έχουν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές εν μέσω μιας αύξησης των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Δέλτα που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στην Καραϊβική που έχει αναπτύξει δικό της εμβόλιο εναντίον του ιού. Τουλάχιστον το 65% των Κουβανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 37% έχει πλήρως εμβολιαστεί με τρεις δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα υποστηρίζει πως τα εμβόλιά της είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% και άνω και τα αρχικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων εμβολίων που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, σοβαρής ασθένειας και θανάτου, αν και επικριτές λένε πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους ειδικούς.

Η εμβολιαστική εκστρατεία περιλαμβάνει παιδιά ακόμη και δύο ετών, με τα νήπια σε όλη τη χώρα να προγραμματίζεται να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις από αύριο Πέμπτη, δήλωσε η αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας δρ Μαρία Ελένα Σότο στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, με αποτέλεσμα η Κούβα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει μαζικά παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Τα εμβόλια βασίζονται σε παραδοσιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών για δεκαετίες, έναντι νέων που χρησιμοποιούν τη γενετική μηχανική, δίνοντάς τους μια αποδεδειγμένη «καταγωγή» ασφαλείας, επιπρόσθετα των κλινικών δοκιμών, ανέφερε η κουβανική εταιρία και τοπικοί αξιωματούχοι υγείας.

Οι Κουβανοί γονείς θέλουν εναγωνίως να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο έπειτα από μήνες εκπαίδευσης από το σπίτι, μια προοπτική που αναβλήθηκε γι΄άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κούβα κατέγραφε κατά μέσο όρο 7.500 μολύνσεις την ημέρα και σχεδόν 80 θανάτους, αριθμοί που έχουν πέσει σημαντικά σε σχέση με πριν από έναν μήνα, αλλά εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο σε όρους μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Περίπου το 20% των μολύνσεων καταγράφεται σε ανθρώπους κάτω των 20 ετών.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ