Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κούρσα για τη βρετανική ηγεσία μεταξύ «του Μπόρις» και της Τερέζα Μέι



Στον αγώνα για τη βρετανική πρωθυπουργία, οι δύο κεντρικοί μονομάχοι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι: Ο «στρατηγός του Brexit» και η υπουργός Εσωτερικών αναμένονται άμεσα, πιθανότατα μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, να δηλώσουν και τυπικά υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις. 

Στη μάχη έχει ήδη μπει ο τέως υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο ανερχόμενος «αστέρας» Στίβεν Κραμπ.

Αυτή η μάχη ηγεσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Η επίδειξη ενότητας σε ένα κόμμα που είχε σπάσει και τυπικά στα δύο για τo βρετανικό δημοψήφισμα θα είναι πρόκληση -και για αυτό το κόμμα θα προτιμούσε μία γρήγορη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη διαδικασία. 

Ακόμη χειρότερα όμως, η νίκη αυτή τη φορά θα συνοδευτεί από το πικρό ποτήρι του Brexit. 

Ο επόμενος (ή η επόμενη) πρωθυπουργός θα κληθεί να «πατήσει το κουμπί» της εξόδου από την ΕΕ, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, με όλο το σοκ που αυτό θα φέρει.

Η Τερέζα Μέι έχει αναφέρει πως σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό «χαρτοφυλάκιο Brexit» στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί το διαζύγιο με την ΕΕ. 

Η υπουργός είχε συνταχθεί -περισσότερο λόγω αφοσίωσης στον Κάμερον και λιγότερο, σύμφωνα με την εικόνα που επικρατεί στο Λονδίνο, λόγω πεποίθησης- με το στρατόπεδο του «Μένουμε», σημείο που θα είναι από τα αδύναμα στην υποψηφιότητά της. 

Στην άλλη πλευρά, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιαστεί ως «νικητής» του δημοψηφίσματος και ικανός να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα. Ασαφές παραμένει εάν θα συνασπιστεί με τον Μάικλ Γκόουβ, δεύτερο ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας του «Φεύγουμε».