Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός - Βρετανία: Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των εμβολίων - Προειδοποίηση της Interpol για επιθέσεις από συμμορίες



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το απόρρητο σχέδιο των βρετανικών αρχών που αφορά στην παραλαβή και διανομή των εμβολίων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού από την ερχόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Ωστόσο δεν πρόκειται για μία εύκολη επιχείρηση.

Η Interpol έχει προειδοποιήσει πως τα εμβόλια και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσής τους ίσως γίνουν στόχοι εγκληματικών συμμοριών οι οποίες θα θέλουν είτε να τα καταστρέψουν είτε να τα κλέψουν προκειμένου να τα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

Όπως δημοσιεύει η Daily Mail, η Downing St έχει εκπονήσει ένα απόρρητο σχέδιο που αφορά τόσο στην μεταφορά όσο και στην αποθήκευση των εμβολίων στην χώρα πριν αυτά διανεμηθούν στα νοσοκομεία όπου θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Έτσι, τα εμβόλια που φτάνουν στην Μεγάλη Βρετανία μέσω Eurotunnel από το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο, είναι άγνωστο σε ποια φορτηγά βρίσκονται αλλά και πού θα κατευθυνθούν.

emvolio-vretania-2emvolio-vretania-3
 

Φορτηγά αναχωρούν από τη μονάδα παραγωγής εμβολίων της Pfizer στην πόλη Puurs του Βελγίου

Από τις άγνωστες τοποθεσίες οι πρώτες 800.000 δόσεις των εμβολίων θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση και στην συνέχεια να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του σχεδιασμού που αφορά στον συντονισμό της εμβολιαστικής διαδικασίας. 

Έτσι, πενήντα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν, να διατηρήσουν και να διαθέσουν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δυο δόσεις που θα γίνουν από τα 40 εκατομμύρια εμβόλια που θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από την επόμενη εβδομάδα. Τα 13 νοσοκομεία βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία , οκτώ είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και Λονδίνο, και μόνο ένα σε καθεμία από τις περιοχές του Γιορκσάιρ στα Βορειοανατολικά της χώρας. 

νοσοκομεια1

 

Το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -70 ° Κελσίου μέχρι λίγο πριν χρησιμοποιηθεί, κάνει την αποθήκευσή του ιδιαίτερη γιατί θα πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά. Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνει ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι» όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησε άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα εμβολιαστούν.

 

εμβολια_ψυγεια

Η Επιχείρηση Πανάκεια, όπως ονομάστηκε, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού. Στη προχθεσινή άσκηση προσωπικό και εθελοντές προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών, από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιον με συμπτώματα ή σε έναν που δεν θέλει να εμβολιαστεί.
εμβολιο1

Προβλέπεται ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Άλλοι χώροι που προετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως περιφερειακοί κόμβοι περιλαμβάνουν το Nightingale Hospital στο ExCeL Center του Λονδίνου, το Leicester Racecourse και το Manchester Tennis and Football Center. 

ετοιμασιες

Το NHS αναμένει να ανοσοποιήσει μεταξύ 75.000 και 110.000 ατόμων την εβδομάδα στο γήπεδο και άλλες τοπικές εγκαταστάσεις στο Μπρίστολ και τα γειτονικά Βόρεια Σόμερσετ και Νότιο Γκλούσεστερσαρ από τώρα έως τον Απρίλιο.