Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοιός: Στη "μαύρη λίστα" οι ταξιδιώτες από την Κίνα μετά την νέα έξαρση των κρουσμάτων..



Mεγαλώνει η λίστα των χωρών που λαμβάνει μέτρα κατά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα. Η Βρετανία είναι ακόμα μία χώρα που  ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Μαλαισία. 

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε την Παρασκευή (30/12) ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, σε ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου όπως τη Σκωτία ή την Ουαλία.

Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.«Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα», σημείωσε ο υπουργός.

Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι  οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει επίσης να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Αντίστοιχο μέτρο έχει λάβει και η Ιταλία που ήταν η μόνη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε λάβει την απόφαση τις τελευταίες ημέρες να απαιτεί αρνητικά τεστ από επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν επίσης προβεί σε παρόμοιες αποφάσεις ενώ το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί από την Κίνα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε χθες Παρασκευή συνομιλίες με Kινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έλαβε χώρα την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί ανακοίνωση Τύπου του υγειονομικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», προστίθεται στο κείμενο.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

Πηγή: skai.gr