Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Πότε θα εμβολιαστεί η Ευρώπη



Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech, δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας.

Αφού δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη.
Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, που δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, ενέκρινε το εμβόλιο το σαββατοκύριακο.

Ακολουθούν τα σχέδια για την κυκλοφορία του εμβολίου στην Ευρώπη.

Ελβετία
Οι Ελβετοί θα ξεκινήσουν τον επιλεγμένο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων αυτή την εβδομάδα. Το πανεθνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί δωρεάν όλοι όσοι το επιθυμούν έως τα μέσα του 2021.

Γερμανία
Η Γερμανία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, με την προτεραιότητα να δίδεται σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του στην απουσία έγκρισης ενός εμβολίου που εν μέρει αναπτύχθηκε στη Γερμανία και η χρήση του οποίου έχει λάβει ήδη το ‘πράσινο φως’ από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ιταλία
Η Ιταλία επίσης θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει αρχικά 1,83 εκατ. εμβόλια από την Pfizer, με την ανοσοποίηση να ξεκινά από εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Γαλλία
Η Γαλλία επίσης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το γαλλικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα ξεκινήσει με τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με τον Βεράν.

Αυστρία - Ισπανία - Βουλγαρία
Η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πει ότι αναμένει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 27 ή τις 28 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων της χώρας θα είναι αρκετή για την ανοσοποίηση 35.000 ανθρώπων περίπου.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε.

"Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος", ανέφερε ο Ντε Γιόνε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ