Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Και πέμπτος νεκρός στην Ιταλία



Πέμπτος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό πέθανε στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Νωρίτερα σήμερα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Rai μετέδωσε τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου, επίσης στη Βόρεια Ιταλία. Επρόκειτο για έναν άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

 

Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που συμπληρώνουν τη λίστα των νεκρών ήταν επίσης ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, όπως τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Τα κρούσματα του κορωνοίού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία. Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης.

 

Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, με 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Πανικός στο Μιλάνο - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ

Την ίδια στιγμή, στο Μιλάνο επικρατεί πανικός, με τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να τρέχουν να κάνουν τις αγορές τους. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν μείνει άδεια και στους διαδρόμους γίνεται χαμός από τον κόσμο.

Εντονη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στην Ιταλία

Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.

Ο «Covid 19» στιγματίζει τη βόρεια Ιταλία με τους πολίτες να τρέχουν στα σούπερ μάρκετ θυμίζουν σκηνές πολέμου.Σε πολλά καταστήματα μάλιστα, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, έμπαιναν ανά ομάδες των 40 ατόμων για να μην προκληθεί πανικός .

 

Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί έξω από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο διστάζουν να παραλάβουν επιβάτες από την Ασία ενώ μία Κινέζα στο Τορίνο δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση επειδή απλά ήταν Κινέζα.

Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο στον ΘΕΜΑ 104,6: Αποκλεισμένοι 50.000 - Από σήμερα περιμένουμε πανικό

Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο μετά τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, η οποία μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς, περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη Νίκος Σάκκαρης.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπεί ούτε να βγεί από τα χωριά αυτά» είπε ο κ. Σάκκαρης στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.

Όσον αφορά την καθημερινότητα στο Μιλάνο ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι «τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».

Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης, ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι «εχθές (σ.σ Κυριακή) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».

«Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς» συνέχισε την περιγραφή της κατάστασης.

Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές ελληνικών σχολείων στην περιοχή του Μιλάνου. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα» είπε ο κ. Σάκκαρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μαζί με τους καθηγητές πρόκειται για 30-32 άτομα και από τα δύο σχολεία ενώ γύρω στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που επέστρεψαν. Θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη».

Όσον αφορά τη γενικότερη αντίδραση των Ιταλών ο Νίκος Σάκκαρης είπε ότι «"έχασαν τη μπάλα", δεν μπορούν να βρίσκουν τον ασθενή «μηδέν». Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».