Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Έκκληση ευρωπαίων ηγετών για συνεισφορές στην διεθνή διάσκεψη δωρητών



Έκκληση για συνεισφορά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην έρευνα για το φάρμακο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απευθύνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με άρθρο τους που φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η διεθνής διάσκεψη δωρητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο την συγκέντρωση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου και θεραπείας κατά του κορονοϊού. «Κανένας από εμάς δεν έχει ανοσία στην πανδημία και κανένας μας δεν θα νικήσει τον ιό μόνος του. Δεν θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς, μέχρι να είναι ασφαλείς όλοι – κάθε χωριό, κάθε πόλη και κάθε χώρα στον κόσμο», επισημαίνεται στο άρθρο, το οποίο, εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Άγγελα Μέρκελ, συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
«Πρόκειται για άνευ προηγουμένου, πραγματικά παγκόσμια πρόκληση. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να την ξεπεράσουμε. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα και πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου προκειμένου να δημιουργήσουμε εμβόλια, θεραπεία και φάρμακα για τον κόσμο», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και τονίζουν ότι θέλουν να ηγηθούν της παγκόσμιας αντίδρασης και στήριξης. «Ο στόχος μας είναι σαφής: την 4η Μαΐου θέλουμε να ξεκινήσουμε, στο πλαίσιο της ψηφιακής διάσκεψης δωρητών, προκειμένου να συγκεντρώσουμε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι που θα συγκεντρώσουμε θα ξεκινήσουν μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και αξιωματούχων οι οποίοι θα επιβλέπουν, μεταξύ κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων και εκπροσώπων του συστήματος υγείας», τονίζουν και εκφράζουν την στήριξή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προς το Bill and Melinda Gates Foundation.
«Εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε εμβόλιο, το οποίο θα έχει προέλθει από τις ειρηνικές προσπάθειες όλου του κόσμου, αυτό θα αποτελέσει μοναδικό δημόσιο αγαθό για τον 21ο αιώνα. Μαζί με τους εταίρους μας δεσμευόμαστε να το καταστήσουμε διαθέσιμο προς όλους», διαβεβαιώνουν οι υπογράφοντες και τονίζουν εμφατικά: «Σήμερα είναι ο κόσμος εναντίον του κορονοϊού. Μαζί θα νικήσουμε».