Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κοροναϊός – Τα ολλανδικά νοσοκομεία αναβάλλουν χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις



Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Ολλανδία με ορισμένα από αυτά να έχουν σταματήσει τις χημειοθεραπείες και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθέρωσουν κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κοροναϊό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπεύθυνου του τομέα της υγείας.

Η Ένωση Ολλανδικών Νοσοκομείων για την Εντατική Νοσηλεία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ να περάσει στην εφαρμογή της επόμενης φάσης του εθνικού σχεδίου για την πανδημία του κοροναϊού, η οποία προβλέπει ότι η παροχή περίθαλψης που απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο πρέπει να ανασταλεί.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κοροναϊό έχει αυξηθεί στα επίπεδα των αρχών του περασμένου Μαΐου και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, αν δεν ελεγχθεί η επίδημία ενώ πολλοί ασθενείς με κοροναϊό μεταφέρθηκαν από τη Ολλανδία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Ανακοινώνονται αυστηρότερα μέτρα

Ενώπιον της εκτόξευσης των επιδημιολογικών δεικτών σε επίπεδα ρεκόρ, η ολλανδική κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως την χθεσινή νύκτα την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και η επιβολή νέων μέτρων lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκεύη.

Αν και το 85% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδία έχει πλήρως εμβολιαστεί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του 24ώρου έφθασε στο ρεκόρ των 23.709 χθες. Η αύξηση ανέρχεται σε 40% σε εβδομαδιαία βάση.

«Υπάρχουν σε πολλές περιοχές νοσοκομεία που μειώνουν την περίθαλψη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Ολλανδικών Νοσοκομείων για την Εντατική Νοσηλεία.

«Μιλάμε για περίθαλψη που απαιτεί κλίνη. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ραντεβού ακυρώνονται», πρόσθεσε.

Βοήθεια από στρατιώτες και φοιτητές

Το επόμενο στάδιο του σχεδιασμού προβλέπει ότι τα νοσοκομεία θα ζητήσουν την βοήθεια στρατιωτικού προσωπικού και φοιτητών για την νοσηλεία των ασθενών.

Η Ολλανδία έχει καταγράψει περισσότερα των 2,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων και των περισσότερους των 19.000 θανάτων από την έναρξη της επιδημίας.

Η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ήρθε στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Η ολλανδική κυβέρνηση επανεισήγαγε αυτόν τον μήνα την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την επιβολή μερικού lockdown, με την εστίαση να κλείνει στις 20:00.

Τα σχέδια για την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και εμβολιασμένων και αναρρωσάντων προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις στην χώρα.