Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κολομβία: Η βία στα ύψη παρά τη συμφωνία ειρήνης, σε κατάθλιψη οι πολίτες



Η αναζωπύρωση της βίας σε τμήματα της Κολομβίας έχει φθάσει σε επίπεδα που η χώρα είχε να βιώσει χρόνια, διαπίστωσε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Οι κάτοικοι των περιφερειών Νόρτε δε Σανταντέρ (βορειοανατολικά) και Ναρίνιο (δυτικά) είναι αντιμέτωποι «με αύξηση της βίας»εξαιτίας «των συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις». Στις δύο περιφέρειες καταγράφονται «ομαδικές δολοφονίες», «απειλές» και «εκτοπισμοί» πολιτών, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Η συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC επισήμως έβαλε τέλος στην εμφύλια ένοπλη σύρραξη που κράταγε 52 χρόνια και οδήγησε να αφοπλιστούν περίπου 7.000 μαχητές, που εισήλθαν σε μια μακρά διαδικασία κοινωνικής επανένταξης.

Όμως η ειρήνη στη χώρα παραμένει κενό γράμμα, καθώς διάφορες ένοπλες ομάδες και συμμορίες συνεχίζουν τη δράση τους και διεκδικούν τον έλεγχο των περιοχών από όπου αποσύρθηκαν οι FARC. Τους τελευταίους μήνες η βία σε πολλές περιφέρειες έφθασε «σε επίπεδα που παραπέμπουν στα χειρότερα χρόνια της ένοπλης σύρραξης μισού αιώνα» στην Κολομβία, σύμφωνα με την MSF.

Ολόκληρες κοινότητες στη Μάγκι Παγιάν, στην περιφέρεια Ναρίνιο, τράπηκαν σε φυγή επανειλημμένα φέτος εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων που διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής, σημείωσε η οργάνωση. Ενώ στη Νόρτε δε Σανταντέρ, τον Ιούλιο «περίπου 800 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε τρία σχολεία μετά τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων στο χωριό Τοτουμίτο-Καρμπονέρας», κατά την ίδια.

Η οργάνωση Indepaz έχει καταμετρήσει περί τις 1.000 δολοφονίες αγωνιστών και κοινωνικών ηγετών μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας από το 2016, αλλά και 68 «σφαγές» (ταυτόχρονες δολοφονίες τριών και πλέον ανθρώπων) μέχρι στιγμής φέτος. Άνθρωποι εκτοπίζονται σε περιοχές χωρίς καθαρό πόσιμο νερό ούτε αποχέτευση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές και δερματικές παθήσεις, επισήμανε η MSF.

Τη βία επιδεινώνει το γεγονός ότι πολλοί στην Κολομβία δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας για μεγάλα διαστήματα, συμπλήρωσε η οργάνωση. Οι «επανειλημμένες συγκρούσεις» και «η μόνιμη αίσθηση κινδύνου» δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, αντιθέτως αυξάνουν τα επίπεδα «άγχους και κατάθλιψης», επιδεινώνουν σοβαρά την ψυχική υγεία πολλών Κολομβιανών, ανέφερε.