Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κινέζοι ερευνητές: Ο κορωνοϊός ίσως προήλθε από 8 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα



Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός ίσως προήλθε αρχικά από οκτώ άλλες χώρες, και όχι από την Κίνα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Mail, μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από την Ινδία το καλοκαίρι του 2019, όταν πιθανότατα πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω μολυσμένου νερού.

Στην έρευνά της η κινεζική ομάδα χρησιμοποιεί φυλογενετική ανάλυση, μια μελέτη για το πώς μεταλλάσσεται ένας ιός, για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση του Covid-19. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει επομένως να είναι δυνατό να εντοπιστεί η αρχική έκδοση του ιού βρίσκοντας το δείγμα του ιού με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Λένε, λοιπόν, ότι η χρήση αυτής της μεθόδου αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός που βρέθηκε στη Γουχάν να είναι ο "αρχικός" ιός, και αντ' αυτού θεωρούν οκτώ άλλες χώρες ως πιθανότερους τόπους αρχικής μόλυνσης: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία ή Σερβία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι επειδή η Ινδία και το Μπαγκλαντές κατέγραψαν δείγματα με χαμηλές μεταλλάξεις και είναι γεωγραφικοί γείτονες, είναι πιθανό ότι η πρώτη μετάδοση έγινε εκεί.

"Ελαττωματική" η έρευνα

Ωστόσο, ο David Robertson, ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, χαρακτήρισε την έρευνα "ελαττωματική" και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "δεν προσθέτει τίποτα στην έρευνα για τον κορονοϊό".