Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 -

Κίνα: «Πάνω από 100 «αστυνομικά τμήματα» στο εξωτερικό για να ελέγχει τους Κινέζους»Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η καταγγελία της ισπανικής ΜΚΟ Safeguard Defenders, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πάνω από 100 «αστυνομικά τμήματα» της Κίνας στο εξωτερικό, με στόχο τον έλεγχο, τον εκφοβισμό και – σε ορισμένες περιπτώσεις – τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό κινέζων αντιφρονούντων που ζουν μακριά από την πατρίδα τους (στη φωτογραφία του Reuters/Stefano Rellandini, επάνω, κινέζος εργάτης σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Πράτο της Ιταλίας).

Υπάρχουν 11 κέντρα

Βάσει της καταγγελίας αυτής, στην Ιταλία υπάρχουν 11 κέντρα αυτού του είδους, σε πόλεις όπως η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Μιλάνο, η Βενετία, αλλά και στη Σικελία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, «επισήμως, τα τμήματα αυτά παρουσιάζονται ως γραφεία για τη διεκπεραίωση διοικητικών και γραφειοκρατικών υποθέσεων, όπως την ανανέωση ή την έκδοση αδειών οδήγησης», αλλά στην πραγματικότητα «εξυπηρετούν εντελώς παράνομους σκοπούς».

Απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι «οι πληροφορίες αυτές ελέγχονται και, σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις».

«Παρακολουθούν την κατάσταση»

Ο ιταλός υπουργός, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, πρόσθεσε ότι αν και επί του παρόντος δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά στοιχεία, «δεν έχει δοθεί καμία άδεια για τη λειτουργία τέτοιου είδους «κέντρων»».

Τόνισε πως «οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών», αλλά και ο ίδιος προσωπικά, «παρακολουθούν την κατάσταση με τη μέγιστη προσοχή».