Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κίνα: Νέα προσπάθεια αύξησης των γεννήσεων – Η επαρχία Σετσουάν επιτρέπει σε άγαμους να αποκτούν παιδιά



Οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα θα επιτρέψουν σε άγαμους να αποκτούν οικογένεια και να επωφελούνται των επιδομάτων που προορίζονται για έγγαμα ζευγάρια, σε μια ακόμα προσπάθεια αύξησης των γεννήσεων.

Η κυβέρνηση ορίζει ότι οι έγγαμες γυναίκες επιτρέπεται βάσει νόμου να αποκτούν παιδιά, αλλά με τα ποσοστά των γάμων και των γεννήσεων να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν το νόμικο πλαίσιο του 2019 προκειμένου να καλύπτει και τους άγαμους που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, τα έγγαμα ζευγάρια και όποιοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά θα επιτρέπεται να εγγράφονται στα μητρώα της πέμπτης πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των παιδιών που μπορούν να εγγράψουν.

Ο στόχος του νέου μέτρου

Το μέτρο έχει στόχο «την προώθηση μακροπρόθεσμης και ισορροπημένης εξέλιξης του πληθυσμού», ανέφερε η επιτροπή υγείας της Σετσουάν σε ανακοίνωση.

Έως τώρα, η επιτροπή επέτρεπε μόνο σε έγγαμα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν έως δύο παιδιά να εγγράφονται στα μητρώα των τοπικών αρχών.

Το πανεθνικό σύστημα εγγραφής ζευγαριών στα μητρώα των τοπικών αρχών εξασφαλίζει ασφάλιση μητρότητας για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, ενώ επιτρέπει στις έγγαμες να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους κατά την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

Τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν τώρα σε άγαμες γυναίκες και άνδρες στο Σετσουάν, που βρίσκεται στην έβδομη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, ή άνω του 21% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.