Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κίνα: 25 νεκροί από τον κοροναϊό - 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα



Στους 25 ανήλθαν οι νεκροί στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με νέο απολογισμό των κινεζικών αρχών. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 830, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας, που ξέσπασε στην πόλη Βουχάν της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες, στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας. Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας 40χρονος, κάτοικος της Βουχάν. Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Βουχάν, αρχική εστία της επιδημίας, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Πρόσθεσε ακόμη πως φορούσε συνεχώς μάσκα.

Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας 30χρονος Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

Δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για έναν φοιτητή που ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας. «Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.

Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ. Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», πρόσθεσε.

Ο ασθενής θα παραμείνει σε απομόνωση ωσότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις που τον αφορούν, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά αύριο Σάββατο. Δείγμα αίματος εστάλη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.