Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Κέρδισε τη μάχη» με τον κορωνοϊό η Νέα Ζηλανδία – Προσοχή συνιστούν αρχές και ειδικοί



Με μονοψήφια νέα κρούσματα εδώ και μέρες, και μόλις ένα χθες Κυριακή, η Νέα Ζηλανδία λέει πως έχει σταματήσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα και η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν τόνισε πως η χώρα «κέρδισε τη μάχη» για τώρα.

Από αύριο αρχίζει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με την επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και την επανέναρξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υγεία και την εκπαίδευση.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως για τους περισσότερους θα παραμείνει η ανάγκη να μείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. 

«Ανοίγουμε την οικονομία αλλά όχι την κοινωνική ζωή» τόνισε η Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το BBC, έχει πάνω από 1.500 κρούσματα και 19 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

Τα περιορισμένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες «μας δίνουν αυτοπεποίθηση πως πετύχαμε τον στόχο να εξαλείψουμε τον ιό» τόνισε ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ.

Ο ίδιος και η πρωθυπουργός προειδοποίησαν πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα αλλά πως οι αριθμοί θα είναι  μικροί και διαχειρίσιμοι. 

«Δεν υπάρχει εκτεταμένη μη ανιχνεύσιμη διασπορά στην κοινότητα. Κερδίσαμε αυτή τη μάχη. Αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί εάν θέλουμε να μην κάνουμε βήματα πίσω» τόνισε η Άρντερν.