Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατεχόμενα: Δύο κράτη με κοινό νόμισμα θέλει η Τουρκία – Απόφαση για εμπόριο μόνο με λίρες



Στόχος της Τουρκίας είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε τουρκικές λίρες

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων να διεξάγεται από τις 5 Δεκεμβρίου σε τουρκικές λίρες και όχι σε ξένο νόμισμα. Οι κινήσεις αυτές παραπέμπουν σε στρατηγική δύο τουρκικών κρατών στην περιοχή με κοινό νόμισμα.

Στην ετήσια έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταγράφεται ως στόχος της αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει (πηγή: ΚΥΠΕ) πως «στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση, υπό το πρίσμα της θέσης για λύση δύο κρατών, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε κάθε τομέα για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων (κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς) των τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τον τερματισμό του άδικου εμπάργκο και της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

«Επισημαίνοντας τη βαθιά ανισότητα μεταξύ του καθεστώτος των δύο συνιδιοκτητών του νησιού, τονίζουμε ότι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχήσει σ’ ολόκληρο το νησί κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963 και εμποδίζει τη λύση σήμερα.

Συνεργασία σε έξι τομείς

»Υπογραμμίζουμε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά και ότι μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού» προστίθεται.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «υποστηρίξαμε τις προτάσεις για συνεργασία σε έξι τομείς (υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική διασύνδεση, ενέργεια, νερό, παράνομη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκών) που παρουσίασε ο πρόεδρος της τδβκ Ερσίν Τατάρ την 1η και 8η Ιουλίου σε υπουργική δήλωση.

»Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία κοινού εδάφους για τη λύση του Κυπριακού».

Αναφέρεται ακολούθως στην έκκληση Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα, κατά την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για αναγνώριση του ψευδοκράτους και σημειώνει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με την τδβκ προς αυτόν τον στόχο, ο οποίος επιβεβαιώνει πως οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Δεν ενστερνίζονται τον ενθουσιασμό του Τατάρ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί (πηγή: Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας) σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές από την Τουρκία στο ψευδοκράτος θα πραγματοποιούνται σε εθνικό νόμισμα (δηλαδή την τουρκική λίρα) και όχι ξένο συνάλλαγμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «θα καταργηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που είχε για την οικονομία η διακύμανση του ξένου συναλλάγματος έναντι της τουρκικής λίρας».

Ο Μαχμούτ Κανμπέρ, πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου καταστηματαρχών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε δηλώσεις του (πηγή: Γενί Μπακίς/ΓΤΠ) δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τον ενθουσιασμό του Ερσίν Τατάρ.

Σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων που φτάνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία είναι προϊόντα που και η ίδια η Τουρκία εισάγει από το εξωτερικό.

«Για να μπορεί να γίνεται εμπόριο με την Τουρκία μέσω της ΤΛ, θα πρέπει τα προϊόντα να είναι στην πραγματικότητα τουρκικής παραγωγής και τότε αυτού του είδους το εμπόριο θα έχει ουσία», ανέφερε ο Κανμπέρ, τονίζοντας ότι για να εφαρμοστεί αυτή η νέα πρακτική στη διεξαγωγή εμπορίου, χρειάζεται να γίνουν και αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα.

Τεράστιο έλλειμμα

Η Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι καθώς παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-κατοχικού καθεστώτος κατά το 2022, κορυφώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Στατιστικού Ινστιτούτου της Τουρκίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα ήταν αυξημένος κατά 70,16%, συγκρινόμενος με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Το 2021, οι εν λόγω εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 931 εκατομμύρια 801 χιλιάδες δολάρια, ενώ για το 2022 σε 1 δισεκατομμύριο 585 εκατομμύρια 553 χιλιάδες.

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι το έλλειμα εκτοξεύτηκε στο 1 δισεκατομμύριο 404 εκατομμύρια 289 χιλιάδες δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, σημειώνοντας αύξηση 89,79%.

Με βάση τα στοιχεία, για την περίοδο 2013-2022 το έλλειμμα κυμαίνεται στα 8,07 δισεκατομμύρια δολάρια.