Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Κανόνες προστασίας των εθνικών μειονοτήτων ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο



Τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ε.Ε. ζητούν οι ευρωβουλευτές, προτείνοντας την υιοθέτηση του κοινού ορισμού των μειονοτήτων, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Κομισιόν να συντάξει οδηγία για τα ελάχιστα πρότυπα αποδοχής των μειονοτήτων στην Ε.Ε., όπως για παράδειγμα τη λήψη μέτρων εναντίον των διακρίσεων.

Σε ψήφισμά τους, τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εγγυώνται την ισότητα όσον αφορά τα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και γλωσσικά δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, και να εξασφαλίζουν ότι υπάρχουν περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνουν ακόμη, την ανάγκη για ένα σύστημα προστασίας των μειονοτήτων, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν μηχανισμό αξιολόγησης των εφαρμοσμένων πολιτικών.

Όπως δήλωσε μάλιστα, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κύριος στόχος είναι να μειωθούν οι εκφράσεις μίσους και τα προβλήματα που προκύπτουν.

«Κάθε ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα χωρίς φόβο, στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους. Θα θέλαμε να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ της πλειοψηφίας και των μειονοτικών πολιτισμών, ώστε να αποδεχτούν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Η Ε.Ε. πρέπει να σέβεται τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειονοτικοί πληθυσμοί απαρτίζουν περίπου το 8% των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.