Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Καλύφθηκαν με ηφαιστειακή τέφρα 5 πόλεις του Ισημερινού



Ένας αγρότης με το γαϊδουράκι του περπατούν σε έναν δρόμο καλυμμένο με στάχτη από το ηφαίστειο Sangay στο Alausi του Εκουαδόρ (Ισημερινός). Μια έντονη πτώση ηφαιστειακής τέφρας καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 σε πέντε πόλεις της επαρχίας του Ισημερινού Chimborazo, που βρίσκεται στην περιοχή των Άνδεων της χώρας, ανέφερε την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κινδύνων και Έκτακτης Ανάγκης (SNGRE).

Η τέφρα προέρχεται από το ηφαίστειο Sangay το οποίο, από τις 04:20 τοπική ώρα (09:20 GMT) καταγράφει σεισμούς «που δείχνουν την εμφάνιση εκρήξεων και εκπομπών τέφρας πολύ πιο ενεργά από τους προηγούμενους μήνες».


POLICE OF ECUADOR VIA REUTERS/POLICE OF ECUADOR
 
 

Η ηφαιστειακή έκρηξη στον Ισημερινό κάλυψε 80.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης με στάχτη, λέει η κυβέρνηση της χώρας των Άνδεων.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι επαρχίες Chimborazo και Bolivar στο κέντρο του Ισημερινού, αλλά οι στάσεις της Guayas και του Los Rios στα δυτικά έχουν επίσης πληγεί από την τέφρα.

«Δεν ξέραμε από πού προέρχεται αυτή η σκόνη", δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Είδαμε τον ουρανό να σκοτεινιάζει και φοβόμασταν», πρόσθεσε, ενώ προσπαθούσε να βγάλει την τέφρα από τον αραβόσιτο που καλλιεργεί για να ταΐσει τις τέσσερις αγελάδες του.

Το Sangay, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του Ισημερινού. Μια ισχυρή έκρηξη την Κυριακή δημιούργησε ένα σκοτεινό λοφίο τέφρας που έφτασε σε ύψος πάνω από 12.000 μέτρα.