Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Justine Siegemund: Η Google τιμά τη γυναίκα που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης



Στη μαία Justine Siegemund είναι αφιερωμένο το σημερινό (28/3) doodle της Google. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αμφισβήτησε τις πατριαρχικές πρακτικές κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, ενώ ήταν καιη πρώτη που έγραψε στη Γερμανία βιβλίο για τη μαιευτική.

Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Φρανκφούρτης πιστοποίησε το σύγγραμμά της «The Court Midwife» (Η Μαία του Παλατιού) ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο, σε μια εποχή που ελάχιστες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το doodle της Google

Ποια ήταν η Justine Siegemund

Γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1636 στο Ρόνστοκ της Κάτω Σιλεσίας. Μια περιοχή που σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Ως νεαρή είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι μαίες της εποχής, επειδή δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση, διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη.

Η Justine απογοητεύτηκε και αυτή η εμπειρία την ώθησε στο να βάλει στόχο τη βελτίωση της μαιευτικής εκπαίδευσης. Αφού εκπαιδεύτηκε, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαία προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες.

Η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, καθώς βοηθούσε να γεννήσουν με ασφάλεια ακόμα και γυναίκες που είχαν δύσκολο τοκετό.

Το 1683 έγινε επίσημη μαία της Κάτω Σιλεσίας, ενώ αργότερα έγινε μαία της Αυλής στο Βερολίνο φέρνοντας στον κόσμο παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήταν που κυκλοφόρησε και το βιβλίο της «Η Μαία της Παλατιού».

 

Με το έργο της αυτό η Justine άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία της ιατρικής, καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο – οδηγός για τον τοκετό στη Γερμανία, όπου οι μαίες μέχρι τότε μετέδιδαν τις γνώσεις τους μέσω της προφορικής παράδοσης.

Η Justine Siegemund, η πρώτη που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών στο Βερολίνο, στις 10 Νοεμβρίου 1705.