Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ



Υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ακροδεξιών οργανώσεων, σε ένα πρώτο, κρίσιμο τεστ για τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά και τις απειλές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί νέοι και υπερεθνικιστές, ακροδεξιοί Εβραίοι, ξεκίνησαν την πορεία τους από την ορθόδοξη συνοικία της Δυτικής Ιερουσαλήμ για να διασχίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να φτάσουν στην Πύλη της Δαμασκού, η οποία βλέπει στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Εκεί βρίσκεται και η Πλατεία των Τεμενών, χώρος ιερός για τους μουσουλμάνους.

«Ο αιώνιος λαός δεν φοβάται έναν μακρύ δρόμο» και «Θάνατος στους Άραβες», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, σε αυτόν τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, που είναι υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη αμφιλεγόμενη «πορεία των σημαιών» η αστυνομία απέκλεισε τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη ενώ απαγόρευσε και την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην πλατεία μπροστά από την Πύλη της Δαμασκού. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι μεταξύ των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές που πήγαν επί τόπου κατήγγειλαν την πορεία, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση». «Η μοναδική νόμιμη σημαία εδώ στην Μπαμπ αλ Αμούντ (σ.σ. Πύλη της Δαμασκού) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η παλαιστινιακή. Η ισραηλινή σημαία εδώ είναι σύμβολο κατοχής», είπε ο βουλευτής Άχμεντ Τίμπι.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν «προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης».

Η πορεία αυτή τιμά την «ημέρα της Ιερουσαλήμ» ή «Γιομ Γερουσαλάιμ», δηλαδή την επέτειο της «επανένωσης» (για τους Ισραηλινούς) της πόλης μετά την κατοχή της το 1967. Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ισραήλ κατέχει παράνομα την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η πορεία επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 10 Μαΐου, όμως ματαιώθηκε. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ –όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση, προς όφελος Εβραίων εποίκων– καθώς και συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και της αστυνομίας στην Πλατεία των Τεμενών. Στις 10 Μαΐου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, ξεκινώντας έναν πόλεμο 11 ημερών με τον ισραηλινό στρατό.

Μετά τον πόλεμο, τη στιγμή που η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εδραιώσουν την εύθραυστη εκεχειρία, οι διοργανωτές αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν με τη διεξαγωγή της πορείας, ορίζοντάς την για σήμερα.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα αν η πορεία πλησιάσει στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Παρά τις εκκλήσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας και Αράβων Ισραηλινών βουλευτών για ματαίωση της πορείας, ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ομερ Μπαρ-Λεβ αποφάσισε χθες ότι θα γινόταν κανονικά. Προειδοποίησε όμως ότι «η αστυνομία είναι έτοιμη και θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τον εύθραυστο ιστό της συνύπαρξης».