Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: Το κλίμα είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας», τονίζει η κυβέρνηση



Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη προτεραιότητα "εθνικής ασφάλειας" και δεσμεύτηκε να "διευκολύνει" τις επενδύσεις στις πράσινες ενέργειες, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP26, της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα.

"Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ένα νέο συμφέρον εθνικής ασφαλείας για το Ισραήλ", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Τον περασμένο Ιούνιο, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπένετ είχε ορίσει στη χώρα τον στόχο της μείωσης κατά 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και κατά 85% έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.

Για να μειώσει τις εκπομπές του, το εβραϊκό κράτος, που είναι μια από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τις λιγότερες επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές, προβλέπει κυρίως να προωθήσει λιγότερο ενεργοβόρους τρόπους μεταφοράς.

"Σήμερα, η κυβέρνηση ενέκρινε πολλές αποφάσεις προκειμένου να προωθήσει καθαρούς τρόπους μεταφοράς και χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα", δήλωσε ο Μπένετ, ο οποίος θα μεταβεί στην COP26, που θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη Σκωτία.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει "σειρές δράσεων" προς την κατεύθυνση αυτή.

Η χώρα θέλει να βασιστεί στην επιτυχία πολλών εταιριών στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, της άμυνας και των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, ενώ ο τομέας των υψηλών τεχνολογιών απασχολεί λίγο πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού.

"Θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία και να διευκολύνουμε (το έργο) των επιχειρηματιών στον τομέα των πράσινων ενεργειών", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ.

Η συνάδελφός της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ταμάρ Ζάντμπεργκ, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι "καθυστέρησαν" στο θέμα αυτό.