Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ισπανία: Ο διεφθαρμένος πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα και δεν είναι καλοδεχούμενος



Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον Θρόνο της Ισπανίας για χάρη του γιού του «Φελίππε του Έκτου» το 2014. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Χουάν Κάρλος έφυγε από τη χώρα γιατί βυσσοδομούσε σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ισπανοί που και εκείνοι πέρασαν μια μεγάλη κρίση όπως και εμείς, την περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του ’10, δεν θέλουν να ακούν το όνομα του. Την ώρα που οι τράπεζες έπαιρναν τα σπίτια τους, την ώρα που οι μισθοί τους κοβόντουσαν, ο 84χρονος βασιλιάς ήταν μπλεγμένος σε οικονομικά σκάνδαλα.

Σκάνδαλα

Το πρώτο αφορούσε το «ευτελές» ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε παράνομα ως αμοιβή από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, επειδή μεσολάβησε στο να υπογραφεί μια σύμβαση για την κατασκευή υπερταχείας που θα συνέδεε τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η βασιλική ασυλία που είχε στην Ισπανία τον έσωσε και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φορολογική απάτη.

Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά σε μια off shore εταιρία και τα ποσά που «έβγαζε» εκει για να μην φορολογείται και το τρίτο σκάνδαλο έχει να κάνει με μια πληρωμή 500.000 ευρώ που έλαβε από έναν Μεξικανό μεγιστάνα.

Όμως τον Μάρτιο το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και τις τρεις υποθέσεις για τα οικονομικά του Χουάν Κάρλος και έτσι ο ίδιος μετά από δυο δύσκο0λα χρόνια γεμάτα στερήσεις στην ξενιτιά μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.

Ο κόσμος όμως είναι στα κάγκελα. Δεν θέλουν να ακούν το όνομα Χουάν Κάρλος. Ο βασιλιάς θα πάει να παρακολουθήσει μια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα στην πόλη Σανξένχο. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι δεν θα είναι καλοδεχούμενος.

Μάλιστα ακούγεται πως και ο γιος του ο Φελίππε ο Έκτος, είναι δυσαρεστημένος με την επιστροφή του πατέρα του όχι γιατί φοβάται για τον θρόνο του, αλλά γιατί η επιστροφή ενός τέτοιου οπροσώπου συνδεδεμένο με τον ίδιο, δυσκολεύει τη βασιλεία του.

Η συγγραφέας Ana Romero που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την μοναρχία στην Ισπανία δήλωσε για την επιστροφή του Χουάν στο politico: «Στην Ισπανία δεν χρειάζεται να πληρώσει νομικό τίμημα για όσα έκανε – μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να κλείσει τις υποθέσεις –  αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να πληρώσει ηθικά».