Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ισχυρός αντικυκλώνας στην Ευρώπη, δεν επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα



Ένας ισχυρός αντικυκλώνας, δηλαδή ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό, που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη χθες και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ (της τάξης τουλάχιστον των 1.050 hPa), ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Το φαινόμενο δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές πιέσεις θα επικρατήσουν και στην Ελλάδα, αλλά με απουσία αξιόλογων φαινομένων. Στην Ελλάδα θα επικρατήσουν ξηροί βοριάδες, με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά και με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το προηγούμενο βαρομετρικό ρεκόρ για τη Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1.053,6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1.051,9 hPa το 1905. Μόλις εννέα φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1.050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808 (ένα hPa ισοδυναμεί με 100 «Πασκάλ», που είναι η μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ή βαρομετρικής πίεσης).

Η λεγόμενη ατμοσφαιρική διάταξη Rex Block στην Ευρώπη -ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Ντάνιελ Ρεξ που τη μελέτησε το 1950- θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου ύστερα από μια μακρά περίοδο ξηρασίας.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων.

Επίσης η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσή τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για την πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.