Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιράν: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί



Από τις Αρχές του Ιράν συνελήφθη η δημοσιογράφος Νιλουφάρ Χαμεντί, η γυναίκα που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η 22χρονη Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου της, όπως ανέφερε στο Telegram η εφημερίδα Shargh, για την οποία εργάζεται.

Ακόμα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), αυτή την εβδομάδα συνελήφθη η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.

Τουλάχιστον 36 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί.

Η άτυχη κοπέλα που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη μια εβδομάδα πριν στην Τεχεράνη από την αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σε πάρα πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις με τις γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

O Ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Αμχάντ Αμιντί.