Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο ΣΟΚ στο Ιράν: Μια κοπέλα δείχνει την κακοποίηση της από τις αρχές



Τα όσα βάναυσα και κακοποιητικά ζουν οι γυναίκες στο Ιράν από το καθεστώς της Τεχεράνης, θέλησε να μοιραστεί με ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια νεαρή κοπέλα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν με περισσότερους από 50 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Τρομάζει το βίντεο

Την κακοποίησή της από τις ιρανικές αρχές δείχνει μια κοπέλα από το Ιράν στο TikTok. Mε κοκκινισμένα τα μάτια από το κλάμα, το όμορφο κορίτσι αποκαλύπτει σταδιακά το χτυπημένο βάναυσα πρόσωπό της θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα.

Το χρονικό

Η αστυνομία ηθών του Ιράν συνέλαβε την Αμινί στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη από τη γενέτειρά της στη δυτική κουρδική περιοχή της χώρας. Κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Η αστυνομία τη συνέλαβε, επειδή φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της.

Το Ιράν απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Μόνο το Αφγανιστάν, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, εφαρμόζει τώρα ενεργά έναν παρόμοιο νόμο. Η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την επιβολή του τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία αρνείται ότι η Αμινί κακομεταχειρίστηκε και λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι υποσχέθηκε έρευνα.

Η οικογένεια της Αμινί λέει ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της, πριν από την ταφή της.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία της στην κουρδική πόλη Σακέζ το Σάββατο και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.