Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ιράν και αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, στο επίκεντρο των διεθνών «ραντεβού» Μπάιντεν



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε δύο σημαντικά διεθνή ραντεβού στα τέλη αυτής της εβδομάδας, αρχικά στη σύνοδο των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) που ξεκινά το Σάββατο στη Ρώμη και στη συνέχεια στην COP26 για το κλίμα, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Αύριο Παρασκευή ο Μπάιντεν θα γίνει δεκτός στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο ενώ τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει με τους συμμάχους του το θέμα του Ιράν και της επανέναρξης των συνομιλιών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας. Το Σάββατο, στο περιθώριο της G20, «θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας» για το θέμα του Ιράν, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Στόχος αυτής της τετραμερούς θα είναι να σηματοδοτήσει «την ενότητα και την αλληλεγγύη» Αμερικανών και Ευρωπίων στο θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη η Τεχεράνη δήλωσε έτοιμη να ξαναρχίσει τον Νοέμβριο τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνία, έπειτα από αδιέξοδο πέντε μηνών.

Την Κυριακή, στη Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα της G20, να οργανώσει και μια συνάντηση γύρω από το ζήτημα της αποδιοργάνωσης των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού, που σε παγκόσμια κλίμακα οδηγεί σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, σε εργοστάσια που αδυνατούν να λειτουργήσουν και σε λιμάνια πνιγμένα σε εμπορεύματα που δεν παραδίδονται.