Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ-υπ.Δικαιοσύνης: Προτεραιότητα σε υποθέσεις επιβατών με βίαιη συμπεριφορά στις πτήσεις



Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έδωσε χθες, Τετάρτη, οδηγίες σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς προκειμένου να χειριστούν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις επιβατών αεροπορικών εταιριών που διέπραξαν επιθέσεις και άλλα αδικήματα εν πτήσει.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου ότι έχει αναφέρει περισσότερους από 36 απείθαρχους επιβάτες στο FBI για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων, με δεδομένη την αύξηση των περιστατικών επίθεσης στη διάρκεια πτήσεων, που καταγράφηκαν μέσα στη χρονιά.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται για τη χρήση των πόρων του, προκειμένου να πράξει ό,τι του αναλογεί για την πρόληψη της βίας, του εκφοβισμού, των απειλών χρήσης βίας, αλλά και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων και των αεροσυνοδών στις πτήσεις των επιβατικών αεροσκαφών», ανέφερε ο Γκάρλαντ

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανέφεραν έναν αριθμό ρεκόρ περιστατικών, μερικές φορές βίαιων, τη φετινή χρονιά, με την FAA να υπόσχεται «μηδενική ανοχή» στις υποθέσεις αυτές.

Μέχρι την 23η Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 5.338 αναφορές περιστατικών με απείθαρχους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 3.856 περιστατικών που σχετίζονταν με τους κανονισμούς για χρήση μάσκας προσώπου εξαιτίας της πανδημίας. Τη Δευτέρα, η FAA πρότεινε πρόστιμα 161.823 δολαρίων κατά οκτώ επιβατών αεροπορικών εταιριών, σχετικά με απείθαρχες συμπεριφορές που προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι η FAA έχει ενεργοποιήσει 227 περιπτώσεις επιβολής του νόμου και παρέπεμψε 37 από αυτές στο FBI, για περαιτέρω διερεύνηση.

Η FAA και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν ότι έχουν καταρτίσει ένα πρωτόκολλο διαχείρισης πληροφοριών για την FAA, προκειμένου η υπηρεσία να καταγγέλλει περιστατικά απείθαρχων επιβατών στο FBI ώστε να γίνεται πιο λεπτομερής διερεύνησή τους.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε δώσει οδηγίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης «για να χειριστεί» τον αυξημένο αριθμό των περιστατικών βίας στη διάρκεια επιβατικών πτήσεων.

Μία ένωση που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες όπως την American Airlines, την Delta Air Lines Inc και την United Airlines, όπως επίσης και εργατικά συνδικάτα του τομέα της πολιτικής αεροπορίας, ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο, να διώξει ποινικά του επιβάτες που προκαλούν προβλήματα στη διάρκεια πτήσεων, ενώ παρόμοιο αίτημα διατύπωσαν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

Αμερικανοί εισαγγελείς στο Κολοράντο καταδίκασαν έναν 20χρονο άντρα από την Καλιφόρνια για επίθεση κατά μιας αεροσυνοδού σε μία πτήση της 27ης Οκτωβρίου της American Airlines, με προορισμό την Σάντα Άνα στην Καλιφόρνια. Εξαιτίας του περιστατικού, το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ένας 32χρονος επιβάτης συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση κατά ενός πράκτορα της αεροπορικής εταιρίας Southwest Airlines Co αφού επιβιβάσθηκε σε πτήση στο Ντάλας.