Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Το Τέξας αίρει την υποχρέωση των κατοίκων να φορούν μάσκα



Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μασκών από τους κατοίκους και ότι θα επιτρέψει να ανοίξουν εκ νέου όλα τα εμπορικά καταστήματα την επόμενη εβδομάδα, κρίνοντας ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία διαθέτει πλέον «τα μέσα για να προστατεύσει» τον πληθυσμό της από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Από την επόμενη Τετάρτη (σ.σ. 10η Μαρτίου, όχι σήμερα, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο τηλεγράφημα εκ παραδρομής), όλα τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους θα μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν στο 100% της δυναμικότητάς τους», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης σε διάταγμά του με το οποίο βάζει εξάλλου «τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία», μέτρο που εφαρμοζόταν από τον Ιούλιο του 2020.

«Χάρη στις ιατρικές προόδους, τα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, το Τέξας διαθέτει πλέον τα μέσα για να προστατεύσει τους Τεξανούς από τον ιό», συμπλήρωσε ο Γκρεγκ Άμποτ.

Ακόμη, απαγόρευσε να επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα στους κατοίκους της πολιτείας αν δεν καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε κάποιες κομητείες με υψηλά επίπεδα εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούν να επιβάλλονται κάποια μέτρα.

Η ανακοίνωση του κυβερνήτη καταγράφηκε ενώ ακόμη το Τέξας προσπαθεί να συνέλθει από το κύμα κακοκαιρίας που το έπληξε τον περασμένο μήνα, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης που έπληξαν σκληρά χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο κ. Άμποτ δικαιολόγησε την σαρωτική άρση των μέτρων θυμίζοντας ότι το Τέξας, έχει προχωρήσει σε 5,7 εκατ. εμβολιασμούς (επί συνολικού πληθυσμού 29 εκατομμυρίων).

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, ως τα τέλη Μαρτίου κάθε κάτοικος μεγάλης ηλικίας που θέλει να εμβολιαστεί θα μπορεί.

Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 2,66 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ερωτηθείσα για την απόφαση του κυβερνήτη του Τέξας, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, υπενθύμισε πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως τα μέτρα συνεχίζουν να είναι απαραίτητα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε. Είμαστε ακόμη σε πόλεμο με τον ιό, ο πρόεδρος φυσικά θα συνεχίσει να προβάλλει αυτό το μήνυμα προς τους πολίτες και κατ’ ιδίαν στις συζητήσεις του», ανέφερε η κυρία Ψάκι.

Γιατροί στο Τέξας εξέφρασαν απόγνωση για την ανακοίνωση του κυβερνήτη. «Είναι απελπιστικό, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Δρ. Ουέις Ντουράνι, εντατικολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο. Ο Δρ. Ντουράνι, που φροντίζει ασθενείς με τoν COVID-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας του από την εκδήλωση της πανδημίας, πρόσθεσε ότι αναμένει η άρση των μέτρων να «ενισχύσει» όσους εναντιώνονται στη χρήση μασκών και να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), 51 εκατ. Αμερικανοί, ή το 15% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους.

Το διάταγμα του κυβερνήτη του Άμποτ εκδόθηκε καθώς σημειώνεται μείωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνολικά. Αυτή την εβδομάδα καταγράφονται ημερησίως 68.240 κρούσματα του SARS-CoV-2 κατά μέσον όρο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% αυτού που καταγραφόταν στην κορύφωση της πανδημίας, την 7η Ιανουαρίου.

Η χώρα έχει καταγράψει ως εδώ πάνω από 28.680.000 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό και 513.721 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Πέραν του Τέξας, οι αρχές στην Άιοβα, στον Μισισιπή, στη Μοντάνα και στη Βόρεια Ντακότα έχουν επίσης άρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.