Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Τεράστια χειμωνιάτικη καταιγίδα απειλεί με χιονοπτώσεις ρεκόρ τις βόρειες πολιτείες



Μια τεράστια χειμερινή καταιγίδα που επεκτείνεται από τη Δύση των ΗΠΑ στις βόρειες πεδινές και μεσοδυτικές περιοχές την Τρίτη θα μπορούσε να προκαλέσει χιονοθύελλες, δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις ρεκόρ, καθιστώντας τις οδικές μετακινήσεις επικίνδυνες και διαταράσσοντας τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε οδηγίες για χειμερινή καταιγίδα, χιονοθύελλα και ισχυρούς ανέμους για ένα ευρύ φάσμα των δυτικών και βόρειο-κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών. Έως και 61 εκατοστά χιόνι και άνεμοι έως και 97 χιλιόμετρα την ώρα αναμένονταν σε ορισμένα σημεία από την Τρίτη έως την Πέμπτη. 

Το χιόνι που πέφτει με ρυθμό δύο εκατοστών την ώρα και οι θυελλώδεις άνεμοι θα καταστήσουν τις συνθήκες ταξιδιού επικίνδυνες και ίσως αδύνατες σε τμήματα των βόρειων πεδινών και των ανώτερων μεσοδυτικών περιοχών, ανέφερε η υπηρεσία στην πρόγνωσή της. «Τα συνεργεία εκχιονισμού θα εργάζονται σε όλη την πολιτεία, αλλά αυτή η καταιγίδα θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε το Υπουργείο Μεταφορών της Μινεσότα σε ένα tweet. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα παλέψει με κρύο, χιονισμένο καιρό τις επόμενες ημέρες, τμήματα του Νότου μπορεί, αντίθετα, να δουν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Ορισμένα σημεία στο Νότο μπορεί να έχουν θερμοκρασίες που είναι πάνω από 100 βαθμούς Φαρενάιτ θερμότερες από ορισμένα μέρη στις βόρειες πεδιάδες, σύμφωνα με την πρόβλεψη. Το Ορλάντο μπορεί να σημειώσει ρεκόρ υψηλών 90 βαθμών (32 C), ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -16 (-27 C) στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, ανέφερε το NWS.

Η καταιγίδα που κινείται αργά ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο της Ημέρας των Προέδρων, φέρνοντας ισχυρές βροχές σε τμήματα της Καλιφόρνια και χιόνι στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα. Την Τρίτη, είχε επίκεντρο τα βόρεια Βραχώδη Όρη και τα High Plains, συμπεριλαμβανομένης της Μοντάνα και των Ντακότα. Από την Τετάρτη, η καταιγίδα θα κινηθεί προς τις Άνω Μεσοδυτικές Πολιτείες με «μερικές από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν», δήλωσε ο Φρανκ Περέιρα, προγνώστης του Κέντρου Πρόβλεψης του NWS στο Κολέγιο Παρκ του Μέριλαντ. Αργά την Τετάρτη έως την Πέμπτη, η καταιγίδα θα φέρει βαρύ χιόνι και παγωμένη βροχή στη Νέα Αγγλία. Το New Hampshire, το Βερμόντ και το Maine θα μπορούσαν να πάρουν ένα μέτρο ή και περισσότερο χιόνι, δήλωσε ο Pereira.