Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Το τελευταίο «αντίο» της Μινεάπολις στον Τζορτζ Φλόιντ..



ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ. ΜΙΝΕΣΟΤΑ. Ανθρωποι συγκεντρώνονται σήμερα Πέμπτη στην Μινεάπολις για να αποχαιρετήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου στα χέρια της αστυνομίας πυροδότησε ένα ξέσπασμα στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

Μία μαύρη νεκροφόρα είχε παρκάρει έξω από το κοιμητήριο Frank J. Lindquist στο North Central University λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επιμνημόσυνη δέηση στην Μινεάπολη, μία από τις τρεις κοινότητες στις οποίες ο Φλόιντ γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε.

Η επιμνημόσυνη δέηση λαμβάνει χώρα στο North Central University, στο οποίο ο Αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον (Rev. Al Sharpton) θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα εκφωνήσουν επικήδεια ομιλία.

«Ηταν μια ανθρώπινη ύπαρξη. Είχε οικογένεια, είχε όνειρα, είχε ελπίδες», είπε πριν την συγκέντρωση. «Το πραγματικό καθήκον μιας τέτοιας εκφώνησης είναι να υπογραμμιστεί η αξία της ζωής που αφαιρέθηκε, η οποία έδωσε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτό το κίνημα», τόνισε.

Στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις σε τρεις πόλεις σε διάστημα έξι ημερών, για να ανατρέξουν τη ζωή του και να αποδώσουν. Μετά θάνατο δικαιοσύνη εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε.

Αssociated Press

Tο φέρετρο με το πτώμα του Τζορτζ Φλόιντ καταφθάνει στην Μινεάπολις, πριν την επιμνημόσυνη δέηση, 4 Ιουνίου, 2020. (AP Photo/Julio Cortez)

 Μετά την εκδήλωση της Μινεάπολις, το σώμα του Φλόιντ θα πάει στο Raeford της Βόρειας Καρολίνας, όπου γεννήθηκε, για δημόσιο προσκύνημα και ιδιωτική οικογενειακή κηδεία το Σάββατο.

Στη συνέχεια, ένα δημόσιο προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Χιούστον, όπου μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Την Τρίτη, ενώπιον 500 ατόμων θα πραγματοποιηθεί η κηδεία την στην εκκλησία Fountain of Praise.

Οι αποχαιρετισμοί για τον Φλόιντ, -που είχε συλληφθεί με την υποψία ότι προώθησε ένα πλαστό 20δόλαρο σε ένα μίνι μάρκετ και πέθανε από ασφυξία στην κατοχή της Αστυνομίας- γίνονται ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Στην ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρεται ότι τα έξοδα της κηδείας έχει αναλάβει ο πρώην επαγγελματίας μποξέρ Φλόιντ Μέιγουέδερ (Floyd Mayweather). Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τη Δευτέρα θα προσκληθούν διακεκριμένοι καλεσμένοι αλλά χωρίς να δίνονται πολλές λεπτομέρειες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ανακοίνωση καλούνται όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις να το κάνουν ειρηνικά και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τον κορωνοϊό, φορώντας μάσκες και γάντια.

Αssociated Press

Tο φέρετρο με το πτώμα του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις, πριν την επιμνημόσυνη δέηση, 4 Ιουνίου, 2020. (AP Photo/Julio Cortez)

 Κι ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, σε εθνικό επίπεδο πάνω από 10.000 άτομα έχουν συλληφθεί σύμφωνα με απολογισμό του «Associated Press» και έχουν αναφερθεί περισσότεροι από δώδεκα θάνατοι, αν και οι περιστάσεις σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να ερευνώνται.

Ο πληρεξούσιος της οικογένειας Φλόιντ, Μπεν Κραμπ (Ben Crump), χαρακτήρισε τις πρόσθετες κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών που ευθύνονται για το θάνατο του Φλόιντ «μια γλυκόπικρη στιγμή» και «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο προς τη δικαιοσύνη» (περισσότερες πληροφορίες σε παραπάνω θέμα).

Τέλος, εντύπωση έχει προκαλέσει ότι στον ουρανό διαφόρων πόλεων εμφανίστηκαν τα λόγια του Φλόιντ πριν πεθάνει σε γιγαντιαία γράμματα που έσερνε αεροπλάνο.

Τα πανό εμφανίστηκαν στον ουρανό του Ντιτρόιτ («Please I can't breathe») στη Νέα Υόρκη («They are going to kill me»), στο Λος Αντζελες («My stomach hurts», στο Μαϊάμι «My neck hurts» και στο Ντάλας «Everything hurts»), φράσεις που έχουν καταγραφεί σε βίντεο που τράβηξε παρευρισκόμενος στον φόνο του Φλόιντ. Και το όλο έργο ανήκει στον καλλιτέχνη με έδρα το Ντάλας Τέιμι Χόλμς (Jammie Holmes).