Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Σύγκρουση με τη Ρωσία στο διάστημα – Ο ηλεκτρομαγνητικός πόλεμος στην Ουκρανία



Η αντιμετώπιση των προσπαθειών της Ρωσίας για διεξαγωγή ηλεκτρομαγνητικού πολέμου (EW) στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και να τερματίζουμε αμέσως τέτοιες επιθέσεις, δηλώνουν ειδικοί του Πενταγώνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Defense News (στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, ο πύραυλος Falcon 9 Starlink εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ).

Μπορούν να μάθουν πολλά

Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερες στην ταχεία απόκρισή τους στον ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο, είπαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης C4ISRNET – την περασμένη εβδομάδα και μπορούν να μάθουν πολλά από το πώς ο ιδιωτικός τομέας χειρίστηκε αυτές τις καταστάσεις.

Ο στρατηγός Τέιντ Κλαρκ, επικεφαλής της Ανώτερης Διοίκησης Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι οι σύγχρονοι πόλεμοι θα περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο, ιδιαίτερα για να διαμορφώσουν το πεδίο της μάχης όταν αρχίζουν οι συγκρούσεις.

Ο Ντέιβ Τρέμπερ, διευθυντής ηλεκτρονικού πολέμου για το Γραφείο του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, επισήμανε την ικανότητα της SpaceX τον περασμένο μήνα να ανακόψει γρήγορα τη ρωσική προσπάθεια να εμποδίσει την ευρυζωνική υπηρεσία του δορυφόρου Starlink, η οποία κρατούσε την Ουκρανία συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.


Φωτογραφίες AP

Ο ιδρυτής της SpaceX, Ελον Μασκ, κατηύθυνε χιλιάδες τερματικούς σταθμούς Starlink στην Ουκρανία, αφού αξιωματούχος τού έστειλε tweet ζητώντας βοήθεια για να κρατήσει την πολιορκημένη χώρα online.

«Ηταν εντυπωσιακό»

«Την επόμενη μέρα [αφού δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης αναφορές για την προσπάθεια παρεμβολής της Ρωσίας], το σύστημα Starlink εγκατέστησε μια γραμμή κώδικα και την αντιμετώπισε», είπε ο Τρέμπερ.

«Και ξαφνικά αυτή η [ρωσική επίθεση παρεμβολών] δεν ήταν πλέον αποτελεσματική. Από τη σκοπιά του τεχνολόγου του EW, αυτό είναι φανταστικό… και το πώς το έκαναν αυτό ήταν επίσης εντυπωσιακό για μένα» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, έχει ένα «σημαντικό χρονοδιάγραμμα για να κάνει τέτοιου είδους διορθώσεις», καθώς μπερδεύεται με τις αναλύσεις του τι συνέβη, τις αποφάσεις για το πώς να το διορθώσει και τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη διόρθωση.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτή την ευελιξία», είπε ο Τρέμπερ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την ηλεκτρομαγνητική μας στάση για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, πολύ δυναμικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε χωρίς να χάσουμε την ικανότητά μας στην πορεία».

Η εφεδρεία είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα άλλο σύστημα, εάν μια επίθεση EW καταφέρει να τις χτυπήσει, πρόσθεσε ο Τρέμπερ.

Να βρουν νέα συστήματα

Οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν πολύ πιο καινοτόμα όταν πρόκειται για την κατασκευή νέου εξοπλισμού EW, είπε ο Κλάρκ. Δεν θα είναι αρκετό να αγοράσουμε απλώς αναβαθμισμένες εκδόσεις παλαιότερων συστημάτων, – οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν νέα συστήματα που επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ταχύτητα, πρόσθεσε.

Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης σε συστήματα επόμενης γενιάς για να μπορούν να ανταποκρίνονται ταχύτερα.

Η αυξημένη χρήση της ψηφιακής μηχανικής μπορεί επίσης να βοηθήσει τον στρατιωτικό να μοντελοποιήσει νέο εξοπλισμό με υπολογιστή και να επιλύσει τις ατέλειες πριν περάσει από τη χρονοβόρα τυπική διαδικασία απόκτησης και δοκιμής.

Ο Κλάρκ είπε ότι το υπό ανάπτυξη Compass Call της Πολεμικής Αεροπορίας, το EC-37B, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ψηφιακή μηχανική μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία προσεγγίζει τις νέες δυνατότητες ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.

Οι κωδικοποιητές λογισμικού και οι μηχανικοί συνεργάζονται με τους χειριστές του Compass Call στο έδαφος για να βρουν δημιουργικούς τρόπους παρεμπόδισης των σημάτων του εχθρού, είπε ο Κλαρκ.

Η Ουκρανία έχει διδάξει πολλά

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διδάξει πολλά στις ΗΠΑ για την πολυπλοκότητα και την αξιοπιστία του ρωσικού εξοπλισμού, πρόσθεσαν, και την ικανότητα των στρατευμάτων τους να εκτελούν αποστολές με συγχρονισμένο τρόπο.


Ελον Μασκ (αριστερά) και Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Συγκεκριμένα, μας έχει δείξει πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύεται σωστά το προσωπικό που έχει επιλεγεί για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, είπε ο Τρέμπερ.

Η προσπάθεια να πραγματοποιήσετε EW ενώ προχωράτε μέσα στην περιοχή στην οποία εισβάλλετε, και όχι σε ασφαλή τοποθεσία, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, εάν δεν έχετε καλά εκπαιδευμένους χειριστές», ανέφερε ο Τρέμπερ. «Ο βαθμός συντονισμού και συγχρονισμού αυτών των τύπων λειτουργιών είναι τέτοιος που ο υπό εκπαίδευση χειριστής θα έχει λιγότερο χρόνο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοιου είδους γεγονότα».

Ο Τρέμπερ ανάφερε ότι το Πεντάγωνο περίμενε μια «πολύ ισχυρότερη» εμφάνιση EW από τη Ρωσία – αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι προσπάθειές της απέτυχαν.