Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Σκόνταψε η έγκριση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση



Ένα διαδικαστικό κώλυμα που ανακάλυψαν την τελευταία στιγμή οι δημοκρατικοί στη Γερουσία, είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν ένσταση και να ζητήσουν την επανάληψη της ψηφοφορίας της Βουλής των Αντιπροσώπων επί του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα κοινοβουλευτικοί ειδικοί, διαπίστωσαν ότι τρία άρθρα του τελικού κειμένου, δεν συμμορφώνονταν προς τα δημοσιονομικά κριτήρια ώστε να υιοθετηθούν με απλή πλειοψηφία από τη Γερουσία, αλλά χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία.

Οι δημοκρατικοί, υπό τους γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ρον Ουάιντεν, ανακοίνωσαν ότι προβάλουν ένσταση κι έτσι το κείμενο πρέπει να επιστραφεί στην κάτω Βουλή, να διορθωθεί, να ψηφιστεί ξανά και να σταλεί στη Γερουσία για να γίνει η δική της ψηφοφορία, το βράδυ της Τετάρτης—ενώ ήδη είχε αρχίσει στην άνω βουλή το στάδιο της αμετάκλητης έγκρισης του σχεδίου νόμου από το Κογκρέσο. Κατόπιν, θα σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ, κάτι που για ορισμένους αναλυτές θα σημάνει τον πρώτο «θρίαμβο» στο νομοθετικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία υιοθέτησε το τελικό κείμενο το απόγευμα της Τρίτης, θα κληθεί να ξαναψηφίσει το διορθωμένο κείμενο την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Κέβιν Μακάρθι.

Τα τρία άρθρα αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αποταμιευτικούς λογαριασμούς για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχέδιο των ρεπουμπλικάνων είναι απλά να διαγραφούν τα επίμαχα άρθρα.

«Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο πρόχειρα γραμμένο είναι αυτό το νομοσχέδιο-φορολογική απάτη του GOP», σχολίασε δηκτικά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στην Βουλή των αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

Αυτή η αναποδιά της τελευταίας στιγμής δεν θέτει πάντως υπό αμφισβήτηση την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αν και θα καθυστερήσει για μερικές ώρες αυτή την πρώτη επιτυχία του Τραμπ στο επίπεδο της οικονομίας.