Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Σχέδια των Δημοκρατικών για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων



Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων επεξεργάζονται ένα νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορούσε να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός.

Η Δημοκρατική επικεφαλής του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος Νάνσι Πελόσι επανέλαβε ότι είναι έτοιμη της να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας παραμένουν σε πολιτικό αδιέξοδο για περίπου επτά εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Νιλ δήλωσε ότι νέες νομοθετικές προσπάθειες ενεργοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, μετά τη έκκληση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη.

«Το πλαίσιο υπάρχει ήδη. Νομίζω ότι τώρα υπάρχουν ζητήματα όπως το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Νιλ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου νομοσχεδίου.

Οι Δημοκρατικοί αρχικά ζητούσαν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 3,4 τρισ. δολαρίων, έκτοτε όμως μείωσαν τις απαιτήσεις τους στα 2,2 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν άμεσα στις διαπραγματεύσεις, έχουν προτείνει αρχικά ένα νομοσχέδιο ύψους 1 τρισ. δολαρίων, το οποίο απορρίφθηκε από πολλούς Ρεπουμπλικάνους που το θεώρησαν πολύ μεγάλο και από τους Δημοκρατικούς που δήλωσαν ότι ήταν πολύ μικρό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία προσπάθησαν αργότερα και απέτυχαν να φέρουν προς ψήφιση ένα μικρότερο νομοσχέδιο ύψους 300 δισ. δολαρίων.