Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Σχέδια για δοκιμή συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας



Τη διεξαγωγή νέας δοκιμής του συστήματος πυραυλικής άμυνας THAAD έναντι βαλλιστικού πυραύλου σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η δοκιμή σχεδιάζεται εδώ και μήνες, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, στον απόηχο της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα στις 4 Ιουλίου.

Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας τέθηκε εξάλλου επί τάπητος κατά τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των κ.κ. Τραμπ και Πούτιν.

Ψυχραιμία συνιστά ο Πούτιν στο ζήτημα της Β. Κορέας

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας κάλεσε νωρίτερα όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Μουν Τζάε-Ιν, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας είναι πολύ σοβαρό.

«Όμως πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να ενεργήσουμε με λεπτότητα», διευκρίνισε.