Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζητά την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν



Την ακύρωση της επίσκεψης του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αμερικανική Γερουσία, προτρέποντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προσκαλέσει τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, ο Μενέντεζ κάλεσε τον Λευκό Οίκο να ξεμπλοκάρει άμεσα τις προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Όπως μάλιστα εξήγησε ο Αμερικανός γερουσιαστής, η κυβέρνηση παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, καθώς οι κυρώσεις δεν έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.

«Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος. Πόσες φορές πρέπει να δούμε την Τουρκία να προδίδει τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ; Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Ρωσία για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν;», αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Αναφορικά με τη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει επιθετικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Αυτοί οι επικίνδυνοι ελιγμοί έχουν απειλήσει τη ζωή των Ελλήνων πιλότων και των πολιτών που ζουν στα νησιά από κάτω. Η Ελλάδα θέλει καλές γειτονικές σχέσεις, αλλά η Τουρκία έχει δείξει το αληθινό της πρόσωπο».

Τέλος, ο γερουσιαστής Μενέντεζ μίλησε με σκληρή γλώσσα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την ως μια «σοκαριστική προσπάθεια» αναδιαμόρφωσης των συνόρων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η εισβολή πρέπει να εξεταστεί για το τι είναι, μια παράνομη κατοχή που πρέπει να τελειώσει. Οι πράξεις της Τουρκίας το 1974 δεν ήταν πράξεις δημοκρατικής χώρας ή αξιόπιστου συμμάχου», τόνισε χαρακτηριστικά.