Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Νέο κύμα αντιδράσεων μετά το νέο θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά..



Αναζωπυρώνεται η ένταση στις ΗΠΑ μετά το νέο θάνατο του 27χρονου Αφροαμερικανού στην Ατλάντα από αστυνομικά πυρά. Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην Ατλάντα το Σάββατο το βράδυ (πρωί της Κυριακής) ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά στο εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s έξω από το οποίο ο 27χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού καθώς προσπαθούσε να διαφύγει τη σύλληψη, συμβάν που καταγράφηκε σε βίντεο και είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Οι ταραχές ξέσπασαν αφού έπεσε η νύχτα στην Ατλάντα, όπου νωρίτερα χθες η δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε άμεσα η Έρικα Σιλντς, η αρχηγός της αστυνομίας, εξαιτίας του θανάτου του 27χρονου Ρεϊσάρντ Μπρουκς στον χώρο του Wendy's όπου περίμενε για να δώσει παραγγελία μέσα στο αυτοκίνητό του αλλά αποκοιμήθηκε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο απολυθείς αξιωματικός που φέρεται να σκότωσε τον Μπρουκς ονομάζεται Γκάρετ Ρόλφι, και είχε προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2013, ενώ ο αστυνομικός που τοποθετήθηκε σε διοικητικά καθήκοντα είναι ο Ντέβιν Μπρόσναν, είχε προσληφθεί το Σεπτέμβριο του 2018 και συμμετείχε στο επεισόδιο.

Άλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Διαπολιτειακή οδό 75 και σταμάτησαν την κυκλοφορία, πριν η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πολλά περιπολικά, να τους εμποδίσει και να αποκαταστήσει την κίνηση των οχημάτων.

Η αστυνομία κλήθηκε στο εστιατόριο διότι ο Μπρουκς φέρεται να είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους.

Το αστυνομικό τμήμα κυκλοφόρησε πλάνα από τις κάμερες σώματος των αστυνομικών αλλά και των περιπολικών τους. Με βάση τα πλάνα πέρασαν πάνω από 40 λεπτά μεταξύ του χρόνου που ο Μπρόσναν φτάνει στην πόρτα του αυτοκινήτου του Μπρουκς, ενώ βρίσκεται στο εστιατόριο Wendy’s και όταν ακούγονται πυροβολισμοί. Ο Ρόλφι φτάνει στο σημείο μετά από περίπου 16 λεπτά. Οι πυροβολισμοί ακούγονται σε πλάνα από την κάμερα του περιπολικού του Ρόλφι και τις κάμερες σώματος και των δύο αξιωματικών. Και οι δύο κάμερες αμαξώματος πέφτουν κατά τη διάρκεια πάλης όταν ο Ρόλφι κινείται για να βάλει χειροπέδες στον Μπρουκς μετά από 20 λεπτά ομιλίας μαζί του, ενώ ο Μπρουκς δέχεται ηλεκτροσόκ πριν πυροβοληθεί.

Σε άλλο βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με τους δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να κάνει ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι του και έτσι να τον ακινητοποιήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος. Άλλο βίντεο, από τις κάμερες του εστιατορίου, δείχνει τον Μπρους και να κινείται κατά τρόπο που μπορεί να αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιούσε το τέιζερ εναντίον ενός από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν προτού αυτός κάνει χρήση του όπλου του και ο νεαρός πέσει νεκρός.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατέγραψαν ότι το εστιατόριο καιγόταν για πάνω από 45 λεπτά, προτού φθάσουν επιτόπου οχήματα της πυροσβεστικής και κατασβέσουν την πυρκαγιά, προστατευόμενοι από αστυνομικούς που σχημάτισαν αλυσίδα. Το κτίριο, δίπλα σε πρατήριο καυσίμων, είχε μετατραπεί ήδη σε αποκαΐδια.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Μπρουκς επισήμαναν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία ακόμη κι αν είχε χρησιμοποιήσει το τέιζερ, μη θανατηφόρο όπλο. «Δεν μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον εάν δεν έχει στρέψει όπλο εναντίον του», ανέφερε ο Κρις Στούαρτ, ένας από τους δικηγόρους.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεότερος, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ήδη «άρχισαν να διενεργούν εντατική, ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν» όσο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του GBI.