Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ- Μπάιντεν: Σε ομαλό επίπεδο ο εφοδιασμός με καύσιμα από το Σαββατοκύριακο



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, τους αυτοκινητιστές στις ΗΠΑ ότι η παροχή καυσίμων θα αρχίσει να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα αυτό το Σαββατοκύριακο, ακόμη και αν η βενζίνη εξαντλείται σε όλο και περισσότερους σταθμούς καυσίμων στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Colonial Pipeline ανακοίνωσε αργά χθες, Πέμπτη, ότι επανεκκίνησε ολόκληρο το σύστημα των αγωγών της και διένειμε καύσιμα σε όλες τις αγορές που εξυπηρετεί. Η εταιρία εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την επιστροφή της αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων στην κανονική λειτουργία της, για το συνολικό μήκος των 8.850 χιλιομέτρων του αγωγού.

Μερικές αγορές «είναι ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν ή να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κατά διαστήματα, διακοπές στην εξυπηρέτησή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Colonial Pipeline, συμμεριζόμενη την εκτίμηση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει πως μπορεί να υπάρξουν «μικροπροβλήματα».

Ο αγωγός που μεταφέρει καθημερινά 378 και πλέον εκατομμύρια λίτρα (100 εκατομμύρια γαλόνια) βενζίνης, πετρελαίου και αεροπορικού καυσίμου, ανέκτησε τη λειτουργία άντλησης που γίνεται μέσω υπολογιστών, αργά την Τετάρτη, μετά την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας.

Οι ελλείψεις βενζίνης χειροτέρευσαν από τη Βιρτζίνια μέχρι τη Φλόριντα, καθώς τόσο τα σημεία εφοδιασμού, όσο και τα κέντρα διανομής ανέμεναν την έναρξη της τροφοδοσίας τους με καύσιμα.

Η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού οδήγησε δύο διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ανακατευθύνουν αεροσκάφη τους για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα σε αεροδρόμια εκτός περιοχών με ελλείψεις καυσίμων.

Εκνευρισμός προκλήθηκε στους αυτοκινητιστές, καθώς ο πανικός που επικράτησε γύρω από την προμήθεια καυσίμων, εξάντλησε τα αποθέματα των σταθμών εφοδιασμού, με συνέπεια να υπάρχουν ελλείψεις.

«Η ανακούφιση έρχεται», πρόσθεσε η Τζανέτ Μακγκί, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινητιστών (AAA).

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού αναμενόταν να αποκαταστήσει την τροφοδοσία καυσίμων στην περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, μέχρι χθες, σύμφωνα με δηλώσεις τις υπουργού Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Χθες, περίπου το 70% των σταθμών ανεφοδιασμού βενζίνης στη Βόρεια Καρολίνα έμειναν χωρίς καύσιμα, ενώ περίπου το 50% των σταθμών στη Βιρτζίνια, στη Νότια Καρολίνα και στη Τζόρτζια είχαν ελλείψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία ιχνηλάτησης εφοδιασμού καυσίμων (GasBuddy).

Η μέση τιμή της βενζίνης σε παναμερικανικό επίπεδο αυξήθηκε άνω των τριών δολαρίων το γαλόνι (3,785 λίτρα) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2014, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αμερικανικών Αυτοκινητιστών.

Οι τιμές της βενζίνης, σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν ακόμη και 11 σεντς μέσα σε μία ημέρα.